Portugalia vrea să devină paradis fiscal pentru tineri: propune de scutiri fiscale pe 10 ani pentru a combate exodul creierelor

G.C. Data publicării:
potugalia
sursa: shutterstock.com/

Portugalia plănuiește să devină un paradis fiscal pentru tinerii aflați la începutul carierei prin scutiri fiscale progresive timp de un deceniu, într-un efort de a opri exodul creierelor. Guvernul vrea să reducă povara fiscală asupra tinerilor, oferind și posibilitatea ca aceștia să nu plătească impozit în primul lor an de muncă.

Guvernul minoritar de centru-dreapta al lui Luís Montenegro va prezenta planul fiscal ca parte a bugetului pe 2025, însă nu este sigur că va obține suficiente voturi pentru a-l aproba în parlament, scrie Financial Times.

Guvernul din Lisabona încearcă să combată combinația de taxe mari, salarii mici și costuri ridicate la locuințe care determină mulți tineri cu studii superioare să părăsească țara. „Scopul nostru este să ne sporim capacitatea de a reține talentele, să ne păstrăm tinerii în Portugalia, asigurându-ne că tot mai puțini pleacă și că cei care au plecat se pot întoarce”, a declarat Montenegro în această vară. „Ne dorim un sistem fiscal mai prietenos cu tinerii.”

Conform propunerii, persoanele cu vârsta de până la 35 de ani și care câștigă până la 28.000 de euro (23.416 lire sterline) pe an ar beneficia de o scutire de impozit de 100% în primul an de muncă, scăzând la 75% între al doilea și al cincilea an, la 50% între al șaselea și al nouălea an și la 25% ulterior.

Guvernul socialist anterior, care a pierdut alegerile în acest an, a introdus, de asemenea, reduceri de taxe pentru tineri, dar acestea erau disponibile doar pentru absolvenții de universități. Propunerea actuală s-ar aplica tuturor persoanelor sub 35 de ani.

Salariul mediu anual în Portugalia este de aproximativ 20.000 de euro, iar ratele impozitului pe venit variază între 13 și 48%. 

Portugalia a fost mult timp o țară a emigranților. Numărul persoanelor născute în Portugalia, dar care trăiesc în străinătate, este egal cu aproximativ un sfert din populația rezidentă a Portugaliei de 10,6 milioane de oameni, cel mai mare procent din UE.

Cu toate acestea, în ultimii ani, plecarea tinerelor talente a ajuns să fie considerată un handicap economic. Între 2008 și 2023, 361.000 de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani au părăsit țara, reprezentând două treimi din toți emigranții din acea perioadă, conform Institutului Național de Statistică.

Guvernul estimează că sistemul ar costa 645 de milioane de euro în 2025, în timp ce plafonarea ar fi costat un miliard de euro.

FMI a avertizat că astfel de reduceri ale veniturilor din taxe contravin nevoii Portugaliei de a-și plăti datoriile guvernamentale și de a finanța mai multe investiții publice. Un muncitor din Portugalia care câștigă salariul mediu anual de aproximativ 20.000 de euro plătește în prezent o rată maximă de impozit pe venit de 26%. Cei care câștigă între aproximativ 21.000 și 27.000 de euro plătesc o rată maximă de 32,75%.