Polonia își majorează cheltuielile de apărare, dar își permite? Planurile țării
Creșterea cheltuielilor de apărare ale Poloniei ridică îngrijorări privind bugetul țării. Cea mai mare economie din Europa Centrală este pe cale să conducă NATO în ceea ce privește cheltuielile pentru armată, raportate la dimensiunea economiei, pentru al doilea an consecutiv în 2024.
Cheltuielile sunt prognozate să crească și mai mult, la 4,7% din PIB anul viitor, ca parte a unui efort european mai amplu de a întări capacitățile de apărare după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Facturile de apărare ale Poloniei, care se ridică la 35 de miliarde de dolari în acest an, le-ar putea depăși pe cele ale vecinilor săi din Europa Centrală și Baltică, inclusiv România, la un loc — peste economii mult mai mari de pe continent, precum Italia, care a ignorat obiectivul NATO de a aloca cel puțin 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, potrivit Reuters.
Dar cheltuielile sunt doar o parte a problemei: guvernul a prognozat un deficit de 10 miliarde de dolari în acest an, echivalent cu suma pe care Polonia intenționează să o aloce pentru 96 de elicoptere de atac Apache. Nivelurile datoriei Poloniei, de aproximativ 50% din PIB, sunt mult mai mici decât cele ale membrilor zonei euro, precum Franța și Italia. Totuși, nu este clar cât de mult ar putea Polonia să crească împrumuturile înainte ca piețele financiare să înceapă să majoreze costurile.
Cheltuielile guvernamentale ale Poloniei, ca procent din economie, au înregistrat una dintre cele mai rapide creșteri din UE anul trecut, iar cu 46,7% din producția economică, au fost și la cel mai înalt nivel din 2004, de când Polonia s-a alăturat blocului.
Încărcată cu cheltuieli mai mari pentru apărare și probleme sociale, Fitch Ratings a declarat că este important ca Polonia să implementeze un plan solid pe termen mediu pentru a reduce deficitul și a stabiliza nivelurile datoriei.
Armata Poloniei a devenit a treia cea mai mare din NATO ca personal în acest an, după SUA și Turcia, în timp ce proporția sa de cheltuieli pentru echipamente a depășit atât ghidul NATO de 20%, cât și ratele de cheltuieli ale SUA în ultimii ani.
„Creșterile cheltuielilor au pus o presiune considerabilă asupra finanțelor Poloniei, în timp ce țara se luptă să-și reducă deficitul”, a declarat Fenella McGerty, cercetător principal pentru Economie de Apărare la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.
Ministerul Finanțelor, Ministerul Apărării și oficialii NATO nu au furnizat estimări privind costul pe termen lung al ratei actuale de achiziții de echipamente ale Poloniei.
„Deși toți aliații au convenit să aloce un minimum de 2% din PIB pentru apărare, unii vor trebui să cheltuiască mai mult, de exemplu pentru a-și moderniza forțele armate pentru viitor”, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO, Farah Dakhlallah.