Polonia are nevoie de reforme pentru a-și menține succesul economic. Ce spun oficiali Fondului Monetar Internațional 

Redacția Digi Economic Data publicării:
polonia ue
sursa: gettyimages.com/

Transformarea economică a Poloniei din ultimele decenii este remarcabilă, dar sunt necesare reforme pentru a susține creșterea, au declarat oficialii Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Reuters.

„Polonia este una din marile poveşti economice de succes din lume în ultimii 30 de ani”, a declarat Geoff Gottlieb, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.

Nivelul redus al datoriei publice, evoluția solidă a economiei și un nivel ambiţios al consolidării fiscale într-o perioadă scurtă de timp, aşa cum s-a angajat Guvernul, sporesc credibilitatea fiscală a Poloniei, a adăugat Gottlieb.

La începutul acestei luni, Polonia a anunțat că va reduce deficitul bugetar sub limita Uniunii Europene de 3% până în 2028 și va scădea nivelul datoriei ca procent din PIB în 2030.

„Considerăm că acest grad de ajustare ar trebui să fie mai concentrat pe termen scurt, atunci când creșterea este puternică, inflația este încă ridicată, pentru a stabili credibilitatea întregului pachet de măsuri”, a spus Gottlieb. „Este întotdeauna mai ușor din punct de vedere economic și chiar politic să faci ajustări fiscale când creșterea este ridicată.”

FMI prognozează o creștere de 3,5% pentru cea mai mare economie din Europa Centrală și de Est în anul viitor, în timp ce Polonia estimează o creștere de 3,9% în 2025, față de procentul de 3,1% estimat pentru 2024.

Orice venituri suplimentare la bugetul pe 2025 ar trebui economisite pentru a reduce deficitul mai mult decât era prevăzut, a declarat Gottlieb.

Cu toate acestea, oficialii FMI au menționat că există provocări pentru creșterea pe termen mediu. Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI în Polonia, a menționat că populația îmbătrânită, cheltuielile militare și investițiile necesare în combaterea schimbărilor climatice reprezintă presiuni cheie asupra bugetului, subliniind că FMI se concentrează pe menținerea sustenabilității fiscale.

O soluție ar fi o mai bună canalizare a beneficiilor sociale universale ale Poloniei, inclusiv alocația lunară de 800 de zloți ($200,39) pentru copii și plafonul la prețul energiei electrice, au spus oficialii FMI.