„Nicio alternativă la Uniunea Europeană, NATO sau OECD nu poate fi rezonabilă”, spun analiștii financiar-bancari
Întoarcerea României la o economie cvasi-închisă este imposibil de realizat fără suferințe sociale imense, transmite vineri Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). România, precum toate țările dezvoltate, este dependentă de liberul schimb de mărfuri și de finanțarea internațională.
Accesarea fondurilor europene după aderarea la Uniunea Europeană a accelerat dezvoltarea unui număr important de companii din țara noastră, a comunităților locale, dar și a infrastructurii educaționale și de sănătate, arată AAFBR. „Recent, în mare măsură, grație mecanismelor de finanțare europene, țara noastră parcurge cel mai amplu program de construcții de infrastructură rutieră din istoria României, care fără îndoială va genera o dezvoltare economică consistentă în următoarele decenii”, potrivit unui comunicat de presă.
Provocările României sunt legate strict de dezvoltarea în cadrul organizațiilor internaționale, aspecte indispensabile pentru asigurarea securității și prosperității cetățenilor săi. În săptămânile următoare, principala așteptare a comunității financiare internațional este legată de un angajament ferm al viitorului guvern, sprijinit de o majoritate parlamentară pro-europeană, în vederea înscrierii României începând cu 2025 pe un parcurs credibil în ceea ce privește ajustarea graduală a deficitului fiscal major de circa 8% estimat pentru 2024.
„Din această perspectivă, asumarea unui viitor program de guvernare cu reforme autentice, în frunte cu conturarea unei vizibilități în ceea ce privește existența unei voințe politice către limitarea deficitului bugetar, este esențială pentru obiectivul major al menținerii României în categoria de rating “recomandat pentru investiții” de către agențiile de rating internaționale.
Întoarcerea României la o economie cvasi-închisă este imposibil de realizat fără suferințe sociale imense. Momentan, România, la fel ca toate țările dezvoltate este dependentă de liberul schimb de mărfuri și de finanțarea internațională. România nu are capacitatea industrială și capitalul uman pentru a fi autosuficientă.
România, în ultimii 30 de ani s-a integrat în economia mondială și funcționează în baza principiilor unei economii deschise de piață, democratice. Această tranziție a fost îndelungată și deși bunăstarea nu s-a transmis în mod egal, ea este totuși ușor de observat în viața de zi cu zi. Încrederea partenerilor internaționali se poate pierde ușor, dar este foarte greu de recastigat”, mai arată AAFBR.