Mașinile electrice chinezești produse în Europa amenință industria auto din UE

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ue china auto
sursa: shutterstock.com/

Industria auto din Europa este amenințată de extinderea constructorilor de automobilele electrice chinezești în Uniunea Europeană. În acest context, impactul tarifelor vamale dorit de autoritățile din Bruxelles pentru a stopa avântul chinezilor pare mult mai mic decât se preconiza.

Sosirea constructorilor auto chinezi pe „Bătrânul Continent” este un semnal de alarmă pentru industria europeană. Mărci de renume sunt constrânse să încheie parteneriate pentru a supraviețui competiției noilor rivali. Spania, Polonia, Ungaria au devenit centre operaționale pentru producătorii chinezi, transmite Bloomberg.

„Suntem hotărâţi să mergem înainte cu operaţiunile noastre în Europa, pe termen scurt, mediu şi lung", a declarat directorul unei companii auto chineze.

Problema majoră pentru autoritățile europene este că impunerea unor tarife vamale pentru a diminua comerțul de autovehicule electrice din China nu va mai avea același efect în contextul în care producția acestora se mută în Europa.

Analiștii estimează că firmele chineze vor continua să se extindă în Europa, posibil prin achiziţionarea de uzine pe care producătorii locali vor să le vândă sau închidă.

„Toţi europenii vor produce în curând automobile cu origini chinezești”, subliniază specialiștii din industrie.

Teoretic, dacă în privința expansiunii fabricilor auto chineze în Europa s-ar putea lua măsuri, există un domeniu unde firmele asiatice şi-au devansat cu mult competitorii europeni: producția de baterii ieftine. În lipsa unei soluții tehnice mai bune, europenii trebuie să reflecteze asupra modului de conviețuire alături de rivali.