Kamala Harris promite să stopeze creșterea prețurilor la alimente prin controlul strict al marilor producători

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
kamala harris prezidentiale
sursa: profimediaimages.ro/

Vicepreședintele Kamala Harris intenționează să propună astăzi o interdicție federală care vizează marii jucători din industria alimentară americană. Concret, Harris vrea să controleze prețurile pentru ca acestea să nu dezavantajeze clienții și fuziunile dintre companii trebuie limitate pentru a nu pune în pericol micii producători.

Promisiunile din campania electorală încep să se adune pentru Kamala Harris. Vicepreședintele Statelor Unite, în actualul mandat de președinte a lui Joe Biden, vrea să propună în cursul zilei de astăzi o nouă lege care să permită controlul statului în afacerile din industria alimentară.

Practic, jucătorii aflați pe piață nu vor mai putea să își impună prețurile fără acordul guvernanților. Măsura urmărește să protejeze consumatorii de majorările artificiale de preț. Totodată, în scenariul propus de Harris, fuziunile nu vor mai avea loc, pentru a nu permite marilor companii să acapareze piața prin asocierea și preluarea micilor rivali, relatează Axios.

Contracandidata lui Donald Trump pentru fotoliul de la Casa Alba a omis însă un aspect esențial: nu este foarte democratică implicarea directă a statului pe termen lung în reglementarea prețurilor. În general, intervenția statului se produce atunci când se dorește corectarea unui dezechilibru din dorința de a proteja părțile dezavantajate și durata sa de acțiune trebuie să fie limitată, pentru a nu deveni un obstacol în calea dezvoltării economice.

Intenția lui Harris de a schimba dinamica industriei alimentare vine la mai puțin de 24 de ore după ce Mars, producătorul strâns de Snickers și Skittles, a preluat Kellanova, producătorul Pringles pentru 36 de miliarde de dolari. Fuziunea celor două companii alimentare se clasează pe locul secund ca importanță după Heinz/Kraft.