Italia vrea să majoreze taxele firmelor din comerțul online. Statul nu mai știe de unde să ia bani ca să micșoreze deficitul bugetar

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
italia bani finante
sursa: shutterstock.com/

Italia intenţionează să majoreze impozitele asupra marilor companii din comerţul electronic (e-commerce), pentru a colecta bani suplimentari la finanţele statului, a anunţat Lucia Albano, subsecretar de stat la Trezoreria italiană, relatează Agerpres

Italia urmează să prezinte luna aceasta proiectul bugetului pe 2025. Ministrul de Finanţe, Giancarlo Giorgetti, lucrează la finanţarea pachetului fiscal pentru 2025, în valoare de aproximativ 25 miliarde de euro, iar până acum doar o jumătate din sumă este disponibilă.

„Vom aproba un buget care va necesita sacrificii din partea tuturor, ceea ce înseamnă impozitarea profiturilor suplimentare. Înseamnă taxarea profiturilor şi a veniturilor, şi este un efort pe care trebuie să-l facă întreaga ţară, atât persoanele fizice, cât şi IMM-urile şi marile companii”, a transmis ministrul Economiei și Finanțelor, Giancarlo Giorgetti.

Conform planului, deficitul bugetar al Italiei va ajunge anul viitor la 3,3% din PIB, de la un nivel estimat la 2,9% din PIB anul acesta, având nevoie de împrumuturi suplimentare. Restul va fi finanţat printr-o combinaţie de venituri fiscale mai ridicate şi reduceri de cheltuieli.

„Vorbim despre marile firme din domeniul comerţului electronic, care au sediile sociale în afara Italiei şi plătesc mai puţin decât ar trebui. Trebuie să intervenim să echilibrăm situația”, a explicat Albano.