Italia vizează reducerea deficitului sub plafonul de 3% impus de Uniunea Europeană

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
italia bani finante
sursa: shutterstock.com/

Italia a confirmat marți angajamentul anterior de a reduce deficitul bugetar sub limita de 3% impusă de Uniunea Europeană până în 2026, a declarat marți Ministerul de Finanțe.

Cu un deficit de 7,2% din PIB anul trecut, cel mai ridicat dintre țările din zona euro, Italia a fost plasată sub procedura de deficit excesiv de către UE în acest an, scrie Reuters.

După o întâlnire a cabinetului, oficialii italieni au anunţat că deficitul va fi sub 3% din PIB în următorii doi ani, detaliile complete urmând a fi prezentate săptămâna viitoare.

Un plan privind bugetul urmează să fie trimis la Bruxelles până la începutul lunii octombrie, după aprobarea Parlamentului, conform căruia Italia va reduce deficitul și se va conforma noilor reforme fiscale ale blocului. Ministerul de Finanțe a declarat într-un comunicat că intenționează să limiteze la aproape 1,5% creșterea medie anuală a cheltuielilor primare nete ale țării. Autoritățile UE au recomandat în iunie ca Italia să asigure o politică fiscală prudentă, limitând creșterea cheltuielilor primare nete din 2024 la cel mult 1,3%.

Noua politică fiscală de la Bruxelles cere o reducere lentă, dar constantă a deficitului și datoriei principale începând cu 2025, pe o perioadă de patru - șapte ani, în funcție de angajamentele statelor privind reformele și investițiile strategice.

Guvernul Giorgiei Meloni a declarat în aprilie că economia Italiei este așteptată să crească cu 1% în acest an și cu 1,2% în 2025.