Italia rămâne atractivă pentru bogații britanici și francezi, deși a dublat recent impozitul pe venit aplicat străinilor

Redacția Digi Economic Data publicării:
taxe italia
sursa: shutterstock.com/

Contribuabilii din Marea Britanie și Franța continuă să se relocheze în Italia, în ciuda deciziei recente a Romei de a dubla la 200.000 de euro pe an impozitul aplicat veniturilor realizate în străinătate de bogaţii care îşi transferă reşedinţa fiscală în ţară. Italia este una dintre cele mai populare destinații, alături de paradisurile fiscale tradiționale Monaco și Elveția, precum și Grecia, Cipru și Malta.

În august, guvernul italian a aprobat un decret care majorează la 200.000 de euro pe an un impozit unic aplicat veniturilor realizate în străinătate de persoanele bogate care îşi transferă reşedinţa fiscală în ţară, potrivit Financial Times

„Creșterea de la 100.000 de euro la 200.000 de euro nu face o diferență mare pentru multimilionarii care au venituri mari din străinătate”, a spus Marco Cerrato, partener la firma de consultanță fiscală Maisto e Associati din Milano. „Persoanele pe care le consiliem și care plănuiesc să se mute în Italia după 2025 nu și-au schimbat planurile.”

Maurizio Fresca, consultant fiscal internațional la firma italiană de avocatură Chiomenti, a spus că bogații nu sunt atât de preocupați de impozitul mai mare, ci de „politica” din spatele deciziei Romei.

„Când cei cu avere mare doresc să se relocheze într-o altă țară, 100.000 de euro pe an nu este ceva care să-i rețină”, a spus Fresca. „Ei vor să fie asigurați că acest regim va fi în vigoare în viitor”. 

Dublarea taxei unice se va aplica doar persoanelor care se mută în viitor, precizează decretul. Cei care şi-au schimbat deja reședința fiscală în Italia vor continua să plătească 100.000 de euro pe an.

Jacopo Zamboni, director executiv pentru clienți privați la Henley & Partners, a spus că majorarea taxei nu este „percepută drept o incertitudine juridică”. 

„Clienții o văd ca o adaptare a prețului la circumstanțele actuale”, a spus el. Zamboni a declarat că cererile de informații despre Italia din partea rezidenților britanici și francezi au crescut cu 10% în august acest an, comparativ cu august 2023.

Bogații plătesc acest impozit pe toate veniturile și activele din străinătate pentru o perioadă de până la 15 ani, protejându-i în același timp de pretențiile fiscale din alte părți prin tratate de evitare a dublei impuneri. 

Planurile noului guvern laburist din Marea Britanie de a majora taxele i-a determinat pe unii rezidenți să ia în considerare relocarea. În Franța, alegerile parlamentare neconcludente din iulie au declanșat un val de apeluri din partea francezilor bogați către consilierii lor, căutând opțiuni pentru a-și muta activele în cazul în care o alianță de stânga ajunge la putere și reintroduce taxele pe avere.