Investițiile nete realizate în economia națională au crescut în primele șase luni

Redacția Digi Economic Data publicării:
bani romania
sursa: shutterstock.com/

Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 80,2 miliarde lei în primul semestru al anului 2024, în creştere cu 5,6% față de primele șase luni ale anului trecut.

Cea mai mare parte din sumă s-a îndreptat spre zona de construcții, cu o pondere de 40,6%, în scădere însă de la ponderea de 45,5% înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, anunţă miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Sectorul este urmat de comerț şi servicii, cu o pondere de 20,8% în totalul investițiilor în economie, în creştere de la 19,4% în perioada similară din 2023, și Industrie, cu o pondere de 19,2%, în scădere de la 20,1%. Agricultura a atras în primele şase luni doar 3,8% din fonduri, nivel similar cu cel de anul trecut.

Pe elemente de structură, lucrările de construcţii noi au avut o pondere de 59,2%, urmate de Utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 28,5% şi alte cheltuieli cu 12,3% (cheltuieli pentru lucrări geologice şi de foraj, pentru cumpărarea animalelor de muncă, de producţie şi reproducţie, plantaţii de viţă de vie, pomi, împăduriri, cheltuieli pentru achiziţionarea obiectelor de inventar gospodăresc de natura mijloacelor fixe, cheltuieli pentru studiile de cercetare şi proiectare legate de obiectivele de investiţii şi pentru serviciile aferente transferului de proprietate).

În trimestrul al doilea din 2024, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 45,7 miliarde lei, în creştere cu 5%, comparativ cu trimestrul II din 2023. 

În luna august, Banca Națională a României a informat că investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat, în primele şase luni ale acestui an, 3,219 miliarde euro, în creştere cu 14,92% faţă de perioada similară a anului trecut.

„În momentul de față suntem o țară cât de cât atractivă, dar să nu uităm că vom asista de anul viitor la modificări semnificative, de substanță din punct de vedere fiscal, creșteri de TVA, creșteri de impozite pe profit, creșteri de taxe și impozite locale, care vor influența apetitul investitorilor. Noi am fi putut atrage și mai multe investiții față de cele pe care le avem în prezent, însă în ultimii doi ani de zile, 2023 și 2024, am recurs la peste 400 de modificări fiscale, ceea ce pentru investitorii străini reprezintă o mare problemă”, spunea atunci Adrian Negrescu, pentru DigiEconomic.