Industria auto din Bulgaria contribuie cu mai mult de 10% la PIB-ul țării. Vecinii investesc în autovehicule

Alexandru Gologan Data publicării:
industria auto bulgaria
sursa: shutterstock.com/

Un număr de 380 de companii operează în industria auto bulgară iar sectorul auto reprezintă mai mult de 10% din PIB-ul ţării, având peste 80.000 de angajaţi, arată datele publicate de Grupul auto din Bulgaria (ACB), informează Novinite.

Piesele şi componentele fabricate în Bulgaria sunt utilizate la 80% - 90% dintre vehiculele produse în Europa.

"Suntem mândri că sectorul auto a fost în ultimii 12 ani una dintre industriile ţării cu cea mai rapidă creştere, realizând un excelent ecosistem de companii high-tech. Suntem încântaţi că ele sunt competitive pe pieţele internaţionale şi au integrat cu succes în activităţile lor tendinţele revoluţiilor globale din industria auto", a directorul general al ACB, Lyubomir Stanislavov.

Cu toate acestea, Bulgaria trebuie să depășească unele aspecte negative precum: cel mai vechi parc auto din UE, unde vârsta medie a mașinilor este de peste 20 de ani și poluarea pronunțată în marile orașe. În pofida acestor probleme, președintele țării este mulțumit de progresele înregistrate.

„Industria auto este dovada vie că Bulgaria se poate dezvolta extrem de rapid într-un sector care definește viitorul Europei și al lumii”, susține cu mândrie, președintele Bulgariei, Rumen Radev.