Guvernul majorează azi salariul minim la 3.700 de lei. La ce efecte se așteaptă cei care au făcut legea

Adam Gheorghe Data publicării:
salariu romania
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul are în vedere aprobarea în ședința de azi a unui proiect de act normativ prin care va majora salariul minim brut. Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră.

Prin acest act normativ se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 900/2023, care stabilea un salariu minim brut de 3.200 lei pe lună, pentru 165,3 ore/lună, la un tarif orar de 19,98 lei/oră. Așadar majorarea va fi de puțin peste 2 lei/oră, o sumă ce pare mică la prima vedere, dar va avea un impact notabil asupra anumitor afaceri, ceea ce în final, va duce la scumpirea produselor și serviciilor oferite de companiile respective.

Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern arată că majorarea salariului minim brut reprezintă o creștere de 12,12%, față de luna iunie 2024.

Impactul macroeconomic

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, adică 13,9 % din numărul total de salariați activi. Dar nu numai ei vor beneficia de o majorare. De aceasta vor beneficia 1.871.266 salariați.

Guvernanții estimează că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru.

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Autoritățile argumentează că măsura poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri etc.).

Totuși, specialiștii care au elaborat nota de fundamentare a actului normativ admit că majorarea salariului de baza minim brut pe tara influențează, pe lângă cei 1.871.266 de salariați direct afectați, și mult mai multe drepturi și obligații, cum ar fi:

- modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78 alin.(3));

- modificarea salariului de bază minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim (Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – art.98).

Majorarea lefurilor poate afecta negativ

De asemenea, guvernanții admit că măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă. Acest lucru va avea ca efect probabil fie majorarea prețului produselor și serviciilor oferite de aceste întreprinderi, fie reducerea numărului de personal și a activității, cu efecte economice negative la nivel național.

Pe de altă parte, statul va cheltui pentru această măsură peste 552 de milioane de lei în acest an și peste 1,3 miliarde lei în 2025, dar va încasa în plus, prin impozite, 2,3 miliarde lei în acest an și peste 5,5 miliarde lei în 2025, adică un venit net total 2024-2025 de peste 4,2 miliarde lei.