Guvernul Franței ia în calcul creşterea impozitării companiilor. Obiectivul principal: reducerea deficitului bugetar

G.C. Data publicării:
taxe
sursa: shutterstock.com/

Guvernul francez analizează introducerea de noi impozite asupra corporaţiilor, într-o încercare de a reduce deficitul bugetar al ţării.

Autoritățile iau în considerare un impozit suplimentar temporar de 8,5% asupra companiilor cu venituri de peste un miliard de euro şi o taxă pe răscumpărările de acţiuni, echivalentă cu 8% din reducerea nominală a capitalului. Impozitele pe venit vor rămâne stabile şi vor exista reduceri ale cheltuielilor publice, scrie cotidianul francez Le Monde, potrivit Politico.

De la numirea sa în funcția de prim-ministru, Michel Barnier a sugerat nevoia de mai multă echitate fiscală, pe lângă reducerile de cheltuieli, pentru a aborda problemele bugetare ale Franței — o mișcare care i-a adus critici din partea taberei președintelui francez Emmanuel Macron.

Noile impozite ar putea fi adoptate anul acesta. Contribuţia excepţională de 8,5% asupra beneficiilor corporaţiilor ar aduce impozitul pe profit la 33,5% pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 1 miliard de euro, arată Le Monde.

Măsura ar impacta aproximativ 300 de companii și ar putea aduce la bugetul de stat aproximativ 8 miliarde de euro pe an, conform unui raport. În plus, ar readuce rata de impozitare la nivelul la care era înainte ca Macron să preia puterea.

Noua taxă pe răscumpărarea de acțiuni ar viza companiile care își răscumpără propriile acțiuni de pe piață pentru a le crește valoarea. Grupuri mari franceze precum BNP Paribas, LVMH sau TotalEnergies și-au răscumpărat propriile acțiuni, o practică criticată de Macron anul trecut. Noua taxă ar putea aduce aproximativ 200 de milioane de euro la bugetul de stat.

Guvernul lui Barnier este sub presiune tot mai mare pentru a reduce deficitul public al Franței, care anul acesta ar putea ajunge la peste 6% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării.

Franța se confruntă cu o procedură de deficit excesiv la Bruxelles din cauza depășirii cheltuielilor anul trecut. Noul guvern va trimite UE un plan de reducere a deficitului, pentru a evita o amendă, înainte de 31 octombrie. Barnier, care urmează să prezinte planurile sale bugetare pentru anul viitor Parlamentului francez până pe 9 octombrie, este așteptat să ofere mai multe detalii despre programul său într-un discurs adresat parlamentarilor marți.

Alte măsuri bugetare includ extinderea domeniului de aplicare a unei taxe existente pe mașinile poluante și modificarea unui avantaj fiscal existent pentru cei care închiriază locuințe mobilate, inclusiv prin Airbnb.