Grecia se aşteaptă la o creştere de 2,3% a economiei în 2025, peste marile economii din Uniunea Europeană
Guvernul elen previzionează o creştere a PIB-ului de 2,3% anul viitor, depăşind marile economii europene, datorită veniturilor solide din turism, cheltuielilor de consum robuste şi investiţiilor.
Grecia, care încă se recuperează după o criză a datoriilor din 2015 ce aproape a dus la ieșirea țării din zona euro , estimează o creștere economică de 2,2% pentru acest an, după ce în aprilie Guvernul previziona o expansiune de 2,6%. Înrăutăţirea perspectivelor vine pe fondul stagnării economiei europene, o sursă cheie de investiţii şi turism în ţară, şi al inflaţiei ridicate.
De asemenea, ponderea datoriei publice ca procent din PIB, cea mai ridicată din zona euro, ar urma să scadă cu aproape cinci puncte procentuale, la 149,1% în 2025, de la 153,7% anul acesta, conform unui proiect de buget pentru 2025 publicat luni, scrie Reuters.
Estimările din proiectul de buget sunt în concordanță cu planul fiscal prezentat de Atena săptămâna trecută și trimis Uniunii Europene pentru aprobare.
În proiectul de buget pe 2025 se atrage atenţia asupra riscurilor cauzate de conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu, alături de posibile noi tensiuni geopolitice.
Mai mult de jumătate din investiţiile străine directe (FDI) în Grecia au venit din nordul Europei, în timp ce două treimi din exporturi, cum ar fi produsele agricole, farmaceutice şi combustibilii sunt destinate Uniunii Europene.
Proiectul de buget include cheltuieli mai mari, de aproximativ 3,5 miliarde de euro pentru anul viitor, scutiri de impozite pentru finanţarea majorării pensiilor şi sprijinirea gospodăriilor vulnerabile.
Acestea vor fi finanţate în principal din excedentul bugetar mai ridicat care, excluzând costurile serviciului datoriei, ar urma să se situeze la 2,5% din PIB anul viitor, de la 2,4% din PIB anul acesta.
Grecia și-a recâștigat în ultimii ani ratingurile de investiții și și-a revigorat sistemul bancar. Cu toate acestea, rata șomajului rămâne la 10%, iar salariul mediu lunar este cu 20% mai mic decât acum 15 ani.