Grecia reduce prognoza de creștere economică pentru 2024. Stagnarea din zona euro și dezastrele naturale pun presiune pe redresare

G.C. Data publicării: Data actualizării:
grecia economie
sursa: shutterstock.com/

Grecia și-a redus prognoza de creștere economică pentru 2024, pentru a doua oară în acest an, la 2,2%, pe măsură ce stagnarea în țările din zona euro afectează investițiile și exporturile.

Grecia a prognozat o creștere de 2,9% la începutul anului, pe măsură ce țara continua să iasă din criza datoriilor care a durat un deceniu. Prognoza a fost redusă la 2,5% în aprilie.

„Prognozele pentru 2024 se bazează pe date privind creșterea slabă a economiei europene în primele două trimestre din 2024, în special pentru principalii parteneri comerciali ai țării, cum ar fi Germania”, a declarat Consiliul Fiscal al țării, potrivit Reuters.

Mai mult de jumătate din investițiile străine directe în Grecia provin din țările din Europa de Nord, în timp ce două treimi din exporturile țării, precum produsele agricole, combustibilii și produsele farmaceutice, merg către țări din Uniunea Europeană.

Ministerul de Finanțe a redus, de asemenea, estimarea de creștere pentru 2025 la 2,3%, de la 2,5% anterior, dar încă peste media zonei euro.

Ministrul de Finanțe, Kostis Hatzidakis, a declarat jurnaliștilor, în timpul unei prezentări a planului fiscal, că estimările sunt în concordanță cu cele ale Comisiei Europene.

Pe termen mediu, evenimentele legate de schimbările climatice, inclusiv inundațiile și incendiile de vegetație, vor afecta creșterea economică, a avertizat Consiliul Fiscal.

„Dezastrele naturale, care duc adesea la costuri extraordinare, ar putea pune sub semnul întrebării dinamica de creștere a economiei elene în anii următori”, a spus Consiliul într-un comunicat de presă.

Grecia se așteaptă, ca deficitul bugetar să ajungă la 2,4% din PIB în acest an, revizuit în creștere față de prognoza din aprilie de 2,1%, și la 2,4% în 2025. De asemenea, se așteaptă ca datoria publică, cea mai mare din zona euro, să scadă cu cinci puncte procentuale până la 149% din PIB în 2025, de la 162% în acest an și la 133,4% în 2028.

„În 2028, Grecia nu va mai fi țara cu cea mai mare datorie din Europa”, a declarat Hatzidakis.