Germania și Franța se confruntă cu dificultăți în adoptarea bugetelor pentru 2025. Care sunt riscurile

G.C. Data publicării:
germnaia franta
sursa: shutterstock.com/

Parlamentarii francezi au respins proiectul național de buget pentru 2025, iar Germania este pe cale să intre în noul an fără un plan final de cheltuieli. Cancelarul german Olaf Scholz și premierul francez Michel Barnier se confruntă cu probleme similare: vor să implementeze anumite politici, dar nu au suficiente fonduri aprobate de Parlament.

Marți, Adunarea Națională din Franța a respins prima parte a bugetului pentru 2025, referitoare la venituri. Votul a urmat unei dezbateri de două săptămâni, în care alianța stângii, cel mai mare bloc politic din Parlament, a modificat proiectul de lege cu amendamente care includeau o taxă pe avere pentru miliardari, majorarea impozitelor pe „super-dividendele” marilor corporații, o taxă pe multinaționale și impozite mai mari pentru companiile tehnologice, precum și o taxă nouă pentru motocicletele deosebit de zgomotoase. Parlamentarii au eliminat, de asemenea, planurile Guvernului de a crește taxele pe electricitate și încălzirea pe gaz, fără a le înlocui, arată DW.

Germania riscă blocarea bugetului  

Bugetul național reprezintă un program guvernamental exprimat în cifre. În aceste vremuri de schimbări, atât Berlinul, cât și Parisul se confruntă cu lipsuri financiare.  

În timp ce Barnier mai poate spera la un buget pentru 2025, Guvernul minoritar din Berlin nu are aceeași șansă. Cel mult, un buget suplimentar pentru 2024 ar putea fi adoptat cu sprijinul opoziției, înainte de dizolvarea Bundestagului în perspectiva alegerilor anticipate din februarie.  

Este o necesitate, întrucât Guvernului german îi lipsesc încă 3,7 miliarde de euro pentru acoperirea indemnizației de bază și peste 10 miliarde de euro pentru promovarea energiilor regenerabile. Dacă nu găsește aceste fonduri până la sfârșitul anului, va fi forțat să înghețe bugetul.  

Incertitudine înaintea celui de-al doilea mandat al lui Trump  

Când Donald Trump va reveni la Casa Albă pe 20 ianuarie, Bundestagul va fi probabil dizolvat. Aproape cinci săptămâni mai târziu, pe 23 februarie, germanii vor alege un nou Parlament.  

Pe durata acestei tranziții, Germania va avea doar un executiv incapabil să ia decizii fundamentale sau de amploare.  

Disensiuni între Barnier și Macron  

Președintele francez Emmanuel Macron l-a numit în funcția de premier pe Michel Barnier, în vârstă de 73 de ani, după dizolvarea parlamentului și alegerile anticipate. Cu toate acestea, alianța centristă a lui Macron și Republicanii nu au majoritate în Adunarea Națională.  

Eșecul bugetului pentru 2025 ar putea să-l ajute pe Barnier, deoarece proiectul original al Guvernului va fi înaintat Senatului, unde austeritatea are mai multe șanse de succes. Totuși, dacă Guvernul francez se vede amenințat de o înfrângere, ar putea recurge la Articolul 49.3 din Constituție, care permite adoptarea bugetului fără un vot final.  

Un astfel de pas ar putea duce la o moțiune de cenzură, iar dacă aceasta ar fi adoptată, miniștrii ar trebui să-și predea mandatul, iar proiectul de buget ar eșua.  

Atât Germania, cât și Franța ar putea ajunge să gestioneze provizoriu bugetele, limitându-se la obligațiile existente și garantând doar funcțiile de bază ale statului. Proiectele politice ar rămâne pe loc.