Franţa vrea să-și redreseze economia și își propune să-şi reducă deficitul bugetar la 2,8% din PIB până în 2029
Guvernul francez a prezentat luni Parlamentului un plan pe termen lung pentru a reduce deficitul bugetar în următorii ani, în încercarea de a restabili încrederea investitorilor și de a evita sancțiunile conform noilor reguli fiscale ale Uniunii Europene.
Executivul Franței s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 2,8% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2029, de la 6,1% în 2024, începând cu o ajustare semnificativă anul viitor. Planul se bazează pe o accelerare a creșterii economice, de la 1,1% anul viitor, la 1,4% în 2026 și 1,5% în 2027, potrivit Bloomberg.
Documentul va fi trimis Uniunii Europene până la sfârșitul lunii, ca parte a procedurii prin care Franţa obţine o extindere de până la şapte ani, de la patru ani, pentru redresarea finanţelor publice. Pentru a îndeplini condițiile acestei extinderi, Guvernul a prezentat reforme menite să îmbunătățească perspectivele economice, inclusiv creșterea vârstei de pensionare deja adoptată și alte modificări la sistemul de șomaj.
Aceste planuri sunt esenţiale pentru recâştigarea încrederii investitorilor, după mai multe abateri în ultimul an, în condițiile în care Guvernul minoritar rezultat din alegerile anticipate întâmpină dificultăți în obținerea sprijinului parlamentar pentru reducerile de cheltuieli și creșterile de taxe în 2025.
Investitorii au reacționat la instabilitatea politică și incertitudinea fiscală prin vânzarea obligațiunilor franceze, ceea ce a dus la creșterea costurilor de împrumut ale țării comparativ cu Germania.
Agențiile de rating au sancționat, de asemenea, Franța În aprilie 2024, Fitch retrogradase ratingul suveran al țării de la „AA” la „AA minus”, un nivel similar cu calificativul atribuit Belgiei şi Marii Britanii. Moody's urmează să emită o evaluare vineri.
Conform noilor reguli fiscale, statele membre ale UE trebuiau să prezinte planuri pe termen mediu la începutul lunii septembrie, dar Franța și alte țări au negociat prelungiri ale acestui termen. Noul cadru este conceput pentru a oferi țărilor mai multă autonomie în privința planurilor de redresare a finanțelor publice și posibilitatea de avea mai mult timp la dispoziție dacă se angajează să adopte reforme în alte domenii.