Franța aprobă utilizarea excesivă a pesticidelor pentru a salva culturile din sfeclă de zahăr. Activiștii de mediu se opun

Alexandru Gologan Data publicării:
pesticide
sursa: shutterstock.com/

Cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franţa vor putea folosi mai multe pesticide pentru a-șo proteja culturile. O insectă care a făcut ravagii în 2020 sperie autoritățile din hexagon. Ministrul delegat al Agriculturii, Agnes Pannier-Runacher, consideră situația drept una excepțională însă activiștii Greenpeace nu văd cu ochi buni măsurile adoptate de oficiali.

Cultivatorii sfeclei de zahăr vor putea utiliza până la cinci tipuri diferite de insecticid, pentru a nu repeta dezastrul din urmă cu patru ani, atunci când producția a scăzut din cauza pagubelor provocate de insecte. Franţa este cel mai mare producător european de zahăr şi exportă aproximativ jumătate din producţia sa, aproximativ 1,8 milioane de tone anual.

"După o iarnă blândă, există un risc ridicat de înmulţire a afidelor şi în consecinţă de îngălbenire a sfeclei de zahăr. Sfecla înseamnă zahăr. Nu vom importa mai mult zahăr fără să avem grijă de acest risc, aşa că obiectivul nostru este să oferim soluţii fermierilor", a declarat Agnes Pannier-Runacher.

În replică, ONG-ul de mediu Greenpeace şi-a exprimat opoziţia faţă de utilizarea mai multor pesticide care au potenţial toxic, în timp ce organizaţiile reprezentative ale cultivatorilor de sfeclă au spus că măsura este insuficientă şi au cerut ca şi alte produse să fie aprobate.

Îngălbenirea plantei este una din cele mai comune boli ale sfeclei de zahăr. Boala este transmisă de afide şi poate provoca pierderi semnificative culturilor din sfeclă de zahăr.

În 2020, această maladie a provocat o scădere cu 26% a producţiei de sfeclă de zahăr a Franţei, obligând guvernul de la Paris să permită cultivatorilor să utilizeze un pesticid pe bază de neonicotinoide, interzise în Uniunea Europeană din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru albine, relatează Reuters.