Finlanda va creşte cheltuielile pentru apărare în 2025, dar reduce bugetul pentru asistență socială. Sindicatele sunt nemulțumite

G.C. Data publicării:
finlanda bani
sursa: shutterstock.com/

Coaliția de centru-dreapta aflată la guvernare în Finlanda intenționează să mărească cheltuielile pentru apărare, securitate și apartenența la NATO anul viitor, reducând în același timp bugetele pentru asistență socială. Măsurile sunt parte a unui plan mai amplu de reducere a deficitului bugetar.

Coaliția premierului Petteri Orpo a introdus reforme pe piața muncii și tăieri în bugetul de asistență socială, decizia provocând nemulțumirea sindicatelor. Cele din urmă au organizat deja proteste pe această temă, în martie și aprilie.

Economia Finlandei se află în recesiune de anul trecut, afectată de ratele ridicate ale dobânzilor și de consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia, țara vecină. Guvernul a declarat că reformele sunt necesare pentru a crește productivitatea și a reduce deficitul.

Cheltuielile fiscale ale statului pentru 2025 sunt estimate să crească la 88,8 miliarde de euro, de la 88 miliarde de euro prevăzute pentru acest an, în timp ce deficitul va scădea la 12,2 miliarde de euro, de la ultimele estimări pentru anul curent de 12,7 miliarde de euro, a declarat marți ministrul de Finanțe, Riikka Purra.

De asemenea, cheltuielile pentru apărare vor creşte cu 488 milioane de euro, ajungând la 6,5 miliarde, în principal datorită achiziţiei unei noi flote de avioane de luptă.

Vezi și Tensiunile dintre Finlanda și Rusia cresc. Țara nordică nu îi mai lasă pe ruși să își cumpere proprietăți în țară

Cheltuielile legate de apartenența Finlandei la NATO, la care s-a alăturat anul trecut ca răspuns la conflictul din Ucraina, vor crește cu 67 de milioane de euro față de acest an, a indicat guvernul, care a promis de asemenea mai mulţi bani pentru paza de frontieră şi poliţie.

„În această epocă, cheltuim multe resurse și timp pentru a garanta și construi securitatea cetățenilor și a patriei noastre,” a declarat Orpo reporterilor.

Coaliţia sa, ajunsă la guvernare anul trecut, a introdus deja măsuri de austeritate şi taxe cu scopul de a echilibra bugetul cu 9 miliarde de euro până în 2027.