Europarlamentarii români devin milionari în euro. Ce averi au făcut deja din bani publici cei care au fost aleși să-și repete mandatul

Alexandru Gologan Data publicării:
Romani in parlamentul european
Alesii romani din Parlamentul European castiga averi Foto: Profimedia

La final de mandat, când trag linie, unii politicieni români au conturile mai mult decât pline, potrivit declarațiilor de avere. Efortul intelectual și proiectele câștigate „pentru patrie” ar putea justifica, într-o anumită măsură, aceste câștiguri.

Odata cu puterea vine și marea responsabilitate de a gestiona eficient banii dobândiți din mandatele petrecute între Bruxelles și Strasbourg, departe de casă, familie, prieteni și așa mai departe. Calitatea de europarlamentar nu e treabă ușoară, mai ales când reprezinți interesele țării tale în fața colegilor europeni.

Eurodeputații români sunt dedicați cauzei europene, dar nu pe gratis. Cel mai bine plătiți dintre aleși sar cu mult salariul de bază oferit de instituție. Mai jos puteți urmări evoluția celor mai de seamă reprezentanți români din grupurile politice la care sunt afiliați în Parlamentul European (PE).

Datorită mandatelor consecutive și tenacității de care au dat dovadă pentru a-și perpetua șederea la Bruxelles, unii ditre ei sunt milionari în euro.

Grupul Partidului Popular European: Siegfried Mureșan, milionar în euro, responsabil de bugetul uniunii

siegfried muresan
Sursa foto: Facebook / Siegfried Muresan

Siegfried Mureșan, europarlamentar de seamă în legislatura 2014-2019 și 2019-2024, a fost unul dintre artizanii proiectelor de buget anual destinate Uniunii Europene. Ce a mai făcut în acești zece ani? Potrivit paginii sale de pe site-ul instituției, s-a implicat activ în chestiuni economice și a făcut parte din comisia de negociere a UE cu Republica Moldova.

Dacă ne raportăm la declarația de avere, Siegfried Mureșan are un venit anual de aproximativ 170.000 de euro din activitățile desfășurate în PE. Având în vedere că declarația a fost semnată în 2022, calculat pe ultimii opt ani, europarlamentarul român a obținut mai mult de 1,3 milioane de euro.

Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European: Dan Nica, baronul roșu

Sursa foto: Facebook / Dan Nica

Dan Nica s-a remarcat la Bruxelles în cei zece ani de mandat prin participarea în cadrul diferitelor comisii pentru dezvoltare, relații, control bugetar sau alimentație. Dacă ne uităm în declarația de avere a domnului Nica semnată în 2022, avem un venit anual de peste 180.000 de euro. În total, veniturile din cele două legislaturi depășesc lejer 1,4 milioane de euro.

Grupul Renew Europe: Eugen Tomac, un singur mandat, dar unul bogat

tomac
Sursa foto: Facebook / Eugen Tomac

Veteranul grupului Renew, Eugen Tomac a fost activ în mandatul 2019-2024, perioadă în care a făcut parte din Partidul Popular European. La nivel de activitate, a fost implicat în mai multe comisii și delegații pe probleme și afaceri sociale.

Declarația de avere din urmă cu doi ani certifică faptul că Tomac a încasat aproape 85.000 de euro în calitate de europarlamentar. Estimativ, dacă acest salariu se menține constant anual, la finalul celor cinci ani în PE, Tomac obține peste 400.000 de euro.

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni: Cristian Terheș, controverse și bani mulți

cristi terhes
Sursa foto: Facebook / Cristian Terhes

Controversatul Cristian Terheș are o istorie bogată a derapajelor în PE. Unul dintre ele a fost relatat anul trecut pe Digi24, atunci când eurodeputatul român a susținut un discurs care incită la ură. Un alt moment remarcabil, este intervenția de un minut, în care coerența l-a părăsit pe Terheș.

Legat de partea salarială, în cinci ani în care și-a minunat și îngrozit deopotrivă colegii cu discursurile sale originale, Cristian Terheș a obținut aproximativ 400.000 de euro din activitatea sa europarlamentară.

Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană: Nicolae Ștefănuță, un independent financiar

nicolae stefanuta
Sursa foto: Facebook / Nicu Stefanuta


Nicolae Ștefănuță, pe numele său mic din buletin Bogdănel sau Nicu, așa cum se prezintă prietenilor pe pagina sa de Facebook a reușit niște performanțe notabile într-un singur mandat, cel anterior.

Dacă menționăm faptul că este vicepreședintele Verzilor și că a făcut parte din mai multe comisii, de buget, comerț, afaceri externe, protecția consumatorului sau turism, am picta un tablou laudativ lui.

Însă, candidatul independent în materie de venituri, pe lângă salariul anual de 97.000 de euro și cei aproape 500.000 de euro obținuți per total în cinci ani de activitate, a reușit să atingă o bornă personală de invidiat: și-a cumpărat casă și teren în Bruxelles.

Conform declarației de avere din urmă cu trei ani, eurodeputatul român și-a achiziționat în 2021, prin credit, un teren de 163 mp și un imobil 150 de mp.

Bonus: Rareș Bogdan obține dintr-un mandat cât alții în zece

Aceste elite ale politicii românești ne reprezintă și în legislatura 2024-2029, timp în care pot avea sau nu impact în cadrul Parlamentului European. Cert este că salariul este unul bun, vine constant și umple conturile aleșilor.

rares bogdan
Campionul neîncoronat al veniturilor obținute de la Bruxelles. Sursa foto: Facebook / Rares Bogdan

Rareș Bogdan, absentul de serviciu în mandatul trecut, este campion la veniturile obținute într-un singur termen. Cu aproape 200.000 de euro anual, europarlamentarul român a făcut milionul de euro mai rapid decât colegii săi cu multe mandate.