Deficitul bugetar al Italiei crește. Guvernul nu poate justifica datoriile

Alexandru Gologan Data publicării:
italia guvern
sursa: profimediaimages.ro/

Investitorii sunt hotărâți să obțină randamente mari la obligațiunile de stat emise de Roma însă, problemele din economia italiană persistă. În ultimii doi ani, deficitul bugetar al țării s-a accentuat.

Deficitul bugetar în cea de-a treia economie a zonei euro a fost de 7,2% din PIB anul trecut, mai mult decât dublu față de media estimată pentru blocul monetar. Cu 2,9 trilioane de euro, datoria Romei este una dintre cele mai mari din lume, reprezentând 137% din produsul intern brut la sfârșitul anului trecut, fiind a doua din zona euro după Grecia.

Decalajul fiscal a fost cauzat de un ajutor acordat de statul italian pentru a dezvolta case ecologice, însă programul s-a dovedit mai costisitor decât se anticipa. Introdus în 2020, așa-numitul „Superbonus” trebuia inițial să coste 35 de miliarde de euro în 15 ani, dar Trezoreria estimează acum că s-au cheltuit deja 150 de miliarde de euro. Așadar, această schemă de finanțare va afecta bugetul Italiei până în 2035, potrivit Reuters.

„Este probabil ca rata datoriei să crească semnificativ de acum înainte fără o reducere vizibilă a deficitului bugetar”, a declarat analistul financiar, Marco Wagner.

Premierul Giorgia Meloni vrea să evite deteriorarea finanţelor publice prin susținerea unui program elaborat de vânzare a titlurilor de stat. Potențialii cumpărători sunt atrași de randamentele oferite de obligațiunile băncii centrale italiene.

Majoritatea analiștilor susțin că performanța obligațiunilor Italiei este determinată în principal de așteptările privind rata dobânzii, de politica Băncii Centrale Europene și nu are prea mult de-a face cu economia Romei și cu finanțele sale publice.