Datoria publică a Marii Britanii atinge 100% din PIB, pentru prima dată în istoria recentă

Redacția Digi Economic Data publicării:
datorie publica marea britanie
sursa: profimediaimages.ro/

Datoria publică a Marii Britanii a atins luna trecută 100% din Produsul Intern Brut (PIB), pentru prima dată în istoria recentă, în timp ce deficitul bugetar s-a adâncit.

Datoria netă a sectorului public, excluzând băncile controlate de stat, a urcat în august la 100% din PIB, pentru prima dată din 1993, de când statisticile lunare sunt făcute publice. În iulie, procentul se situa la 99,3%, arată datele publicate vineri de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), potrivit Reuters.

Înregistrările Băncii Angliei arată că datoria a fost la acest nivel la începutul anilor 1960, când Marea Britanie se confrunta cu efectele financiare ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Datoria guvernamentală a crescut în timpul crizei financiare globale din 2008 și apoi în timpul pandemiei COVID-19. Creșterea economică slabă de atunci a contribuit, de asemenea, la majorarea ponderii din PIB.

În august, împrumuturile guvernamentale s-au situat la 13,734 miliarde de lire sterline (18,29 miliarde de dolari), cu 3,3 miliarde de lire sterline mai mult decât în august 2023. Analiştii se aşteptau la 12,4 miliarde de lire sterline, mai scrie Reuters.

Datele arată o majorare a cheltuielilor cu ajutoarele sociale şi cheltuielile curente, reflectând rata ridicată a inflaţiei.

„Datele din august privind finanţele publice arată poziţia fiscală dificilă cu care se confruntă ministrul de Finanţe, înainte de prezentarea bugetului pe 2025”, a declarat economistul Gora Suri, de la PwC.

În primele cinci luni din anul financiar 2024 - 2025, Guvernul britanic a împrumutat 64,1 miliarde de lire sterline, cu aproximativ 6 miliarde de lire sterline mai mult decât previziona în martie organismul public de previziune bugetară OBR.

Banca Angliei a decis cu o zi în urmă să menţină dobânda de politică monetară la 5%.