Croația ia măsuri pentru a stopa criza imobiliară. Dispar apartamentele închiriate în scop turistic

Alexandru Gologan Data publicării:
turism croatia
sursa: gettyimages.com/

Croaţia va limita închirierea apartamentelor în scop turistic pentru a rezolva problema spaţiilor de locuit. Tot mai multe familii croate se confruntă cu lipsa unei locuințe astfel că autoritățile au decis să intervină pentru a remedia această situație.

Croaţia are o populaţie de 3,9 milioane de locuitori și aproximativ 100.000 de chiriaşi înregistraţi, iar numărul acestora a crescut în ultimii ani. Taxele mici dar și alte beneficii fiscale au îndemnat tot mai mulți proprietari să ofere spre închiriere pe termen scurt spațiile de locuit, pentru a obține un ban în plus.

Însă, acest fenomen a generat o criză în sectorul imobiliar, iar prețurile la vânzarea apartamentelor a crescut exponențial, făcând imposibilă achiziționarea pentru familiile cu venituri medii. Aproximativ un milion de apartamente, sau 40% din fondul total de locuinţe, sunt utilizate în scopuri comerciale.

"Obiectivul este ca aceste apartamente să revină la scopul lor original. Aceste apartamente ar trebui să fie pe piaţă, să crească oferta şi să devină mai accesibile pentru tinerele familii şi cetăţenii noştri, pentru achiziţie şi închiriere", a declarat ministrul Construcţiilor, Branko Bacic

Turismul este responsabil pentru aproximativ 20% din economia Croaţiei, relatează Bloomberg. O propunere guvernamentală, publicată joi seara, vizează închirierea pe termen scurt a apartamentelor de bloc şi stipulează că 80% dintre locatarii din clădire trebuie să îşi dea acordul pentru o astfel de activitate. Măsura, care ar urma să afecteze în principal destinaţiile turistice, precum Dubrovnik, Split şi capitala Zagreb, limitează de asemenea numărul de chiriaşi din apartamentele închiriate.