Costul inundațiilor din Spania ar putea ajunge la 0,2% din PIB în ultimul trimestru al anului, estimează Banca Centrală 

G.C. Data publicării:
inundatii spania
sursa: shutterstock.com/

Inundațiile catastrofale din Spania, care au avut loc luna trecută, ar putea avea un impact negativ de 0,2 puncte procentuale asupra Produsului Intern Brut (PIB) în cel de-al patrulea trimestru al anului, potrivit Băncii Spaniei. De asemenea, este anticipată o ușoară creștere a inflației.  

Peste 200 de persoane au murit în cele mai tragice inundaţii din istoria modernă a Spaniei, majoritatea în regiunea Valencia, unde zonele afectate reprezintă aproximativ 2% din activitatea economică a ţării, scrie Reuters.

„Estimările sunt afectate de incertitudini semnificative dar, pe baza evenimentelor anterioare legate de mediu, impactul estimat asupra PIB-ului este de minus 0,2 puncte procentuale în trimestrul patru din 2024, rămânând negativ şi în 2025”. 

De asemenea, Banca Centrală a mai declarat că inundațiile vor duce la o creștere a prețurilor de consum cu 0,15 puncte procentuale.  

Înainte de inundații, Guvernul anticipa o creștere economică de 2,7% pentru acest an, o performanță mult superioară altor țări europene. Prețurile de consum din Spania au crescut cu 1,8% în ultimele 12 luni până în octombrie.  

Guvernul a anunțat un pachet de ajutor în valoare de 14,36 miliarde de euro pentru a sprijini gospodăriile și companiile afectate. Guvernatorul Băncii Spaniei, Jose Luis Escriva, a declarat că ar fi de dorit ca acest ajutor să fie „temporar și direcționat specific” către industriile afectate, pentru a reduce costurile pe termen lung.  

Pagubele suferite de firmele din orașele lovite de inundații ar putea depăși 10 miliarde de euro, iar expunerea băncilor la credite în zonele afectate este de aproximativ 20,6 miliarde de euro, conform reprezentanților firmelor locale și unui oficial al Băncii Spaniei. Miercuri, Escriva a dat asigurări că sectorul bancar spaniol va putea absorbi şocul, inclusiv creditorii mai mici care sunt cei mai expuşi.

În total, Banca Centrală a identificat aproape 27.000 de companii cu credite neplătite și jumătate de milion de deținători de credite în regiunile afectate.