COP29: Schimbările climatice determină creșterea migrației. Problema se va acutiza dacă nu se fac investiții specifice

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
cop
sursa: profimediaimages.ro/

Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) atrage atenția asupra faptului că lipsa unor investiții pentru protejarea mediului atrage după sine creșterea numărului de migranți, deoarece aceștia pleacă din regiunile afectate de schimbările climatice.

Reprezentanții UNHCR prezenți la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP29), organizată la Baku, în Azerbaidjan, au explicat că oamenii fug din multe regiuni din cauza violenţei şi a conflictelor, dar acest lucru este alimentat şi de lupta pentru resurse, care se diminuează din cauza schimbărilor climatice. Sursele de apă potabilă se epuizează, pământul devine sterp, nivelul mării creşte, iar oamenii trebuie să-şi caute alte mijloace de trai.

„Pe măsură ce şocurile climatice lovesc mai tare, mai des şi în mai multe locuri, persoanele strămutate sunt forţate să se mute în permanență. Această mișcare alimentează puternic migrația și crește riscurile sociale pentru toate părțile implicate. Investițiile pentru atenuarea acestui fenomen ireversibil sunt necesare", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Majoritatea refugiaţilor fug în ţările vecine, care sunt la rândul lor grav afectate de schimbările climatice. Conform UNHCR, 75% din cele 123 de milioane de persoane care au emigrat forțat se aflau în ţări în care riscul producerii unor dezastre legate de schimbările climatice era deosebit de mare, relatează Reuters.

În ultimul deceniu, aproximativ 220 de milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească satele şi oraşele cel puţin temporar din cauza dezastrelor naturale cauzate de schimbările climatice.