Ce îi zice FMI României după vizită: impozit progresiv pe venituri. Taxe pe proprietate mai mari. Taxe verzi pe mașini. Grijă la pensii

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
FMI in Romania
Sigla FMI. Sursa: profimediaimages.ro

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) a vizitat Bucureștiul în perioada 29 ianuarie - 1 februarie în cadrul angajamentului său normal cu autoritățile române. Fondul vede deficite fiscale (bugetare) de peste 6 la sută din PIB în următorii ani. Cauza ar fi costurile noii legi a pensiilor Recomandă impozitarea progresivă a salariilor, creșterea impozitelor pe proprietate, și taxe verzi noi pe transport.

FMI a scris toate acestea într-un raport după vizita oficială.

Continuă raportul: Inflația încetinește, dar rămâne semnificativ peste ținta stabilită. Politica monetară ar trebui să rămână restrictivă până când există dovezi mai solide că inflația vine la banda de toleranță a Băncii Naționale a României.

 În 2024, se proiectează o redresare a economiei, cu o creștere aproape de 3 la sută, pe măsură ce consumul, alimentat de salariile reale în creștere, și cererea externă, se întăresc. Inflația este așteptată să revină treptat în banda țintă până la sfârșitul anului 2025. Cu toate acestea, creșterile salariale, în continuare cu două cifre, pot afecta scăderea inflației.

Deficitul fiscal estimat pentru 2023 este de peste 5 la sută din PIB, mult peste nivelul inițial bugetat (4,4 la sută din PIB). Reforma sistemului de pensii se așteaptă să genereze costuri fiscale suplimentare semnificative de aproximativ 1,5  la sută din PIB în următorii ani.

La categoria riscuri. Deficitele mari ale contului curent și cel bugetar limitează capacitatea României de a rezista la șocuri externe. Cu toate acestea, există unele rezerve, inclusiv rezerve internaționale adecvate, care au crescut datorită fluxurilor mari de fonduri UE.

Priorități de politici. Este necesară o consolidare fiscală eficientă pentru a restabili soliditatea finanțelor guvernamentale. Deficitele fiscale, estimate la 6 la sută, sau mai mult, ar trebui să scadă sub 3 la sută din PIB pe termen mediu pentru a stabiliza datoria publică.

Pachetul fiscal din anul trecut a fost un pas în direcția corectă, dar ar fi necesar mai mult.

FMI spune că veniturile fiscale ale României sunt mult sub nivelul țărilor similare, și prea mici pentru a susține serviciile publice la standardele UE. Prin urmare, nu există o cale realistă fără o reformă semnificativă a politicii fiscale.

Recomandările sunt:

- Reforma impozitului pe venit: Eliminarea excepțiilor rămase, inclusiv prin reducerea pragului pentru microîntreprinderi și posibil prin introducerea impozitului progresiv pe venit.

  • Reforma TVA: Creșterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor bunuri la rata standard.
  • Taxe verzi: Introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor sau accize suplimentare pe combustibilii fosili.
  • Taxe pe proprietate: Creșterea impozitării proprietății, dacă este posibil.
  • Impactul reformei pensiilor: Dezvoltarea unui mecanism pentru a dilua efectiv povara fiscală rezultată din reforma pensiilor.

Puteți vedea raportul în întregime (engleză) aici