China se pregătește pentru un posibil război comercial cu Donald Trump. Care este planul
China a pregătit măsuri puternice pentru a riposta împotriva companiilor americane dacă noul președinte al SUA, Donald Trump, repornește războiul comercial între cele două mari economii ale lumii, potrivit consilierilor din Beijing și analiștilor internaționali.
Guvernul liderului chinez Xi Jinping a fost luat prin surprindere de victoria lui Trump în alegerile din 2016 și de impunerea ulterioară a unor tarife mai mari, controale mai stricte asupra investițiilor și sancțiuni împotriva companiilor chineze.
Deși perspectiva economică fragilă a Chinei o face mai vulnerabilă la presiunea din partea SUA, Beijingul a introdus noi legi în ultimii opt ani, care îi permit să pună pe lista neagră companii străine, să impună propriile sancțiuni și să limiteze accesul american la lanțuri de aprovizionare esențiale.
„Este un proces bidirecțional. China va încerca, desigur, să colaboreze cu președintele Trump în orice mod posibil, să negocieze”, a spus Wang Dong, director executiv al Institutului pentru Cooperare Globală și Înțelegere de la Universitatea Peking. „Dar dacă, așa cum s-a întâmplat în 2018, nu se obține nimic prin discuții și trebuie să luptăm, vom apăra cu hotărâre drepturile și interesele Chinei”, mai spune el, potrivit Financial Times.
Președintele Joe Biden a menținut majoritatea măsurilor predecesorului său împotriva Chinei, dar Trump a adoptat deja o atitudine mai dură.
China are acum la dispoziție o „lege anti-sancțiuni externe” care îi permite să contracareze măsurile luate de alte țări și o „listă de entități nesigure” pentru companiile străine pe care le consideră că i-au subminat interesele naționale. O lege extinsă a controlului exporturilor înseamnă că Beijingul poate de asemenea să își folosească dominația globală în aprovizionarea cu zeci de resurse, precum și litiu, cruciale pentru tehnologiile moderne.
Andrew Gilholm, șeful analizei pentru China la firma de consultanță Control Risks, a spus că mulți subestimează daunele pe care Beijingul le-ar putea aduce intereselor americane.
Gilholm a indicat „focuri de avertizare” trase în ultimele luni. Acestea au inclus sancțiuni impuse asupra Skydio, cel mai mare producător american de drone și furnizor al armatei ucrainene, care interzic grupurilor chineze să furnizeze companiei componente critice.
Beijingul a amenințat, de asemenea, să includă PVH, al cărui portofoliu include branduri precum Calvin Klein și Tommy Hilfiger, pe lista „nesigurilor”, o mișcare care ar putea tăia accesul companiei de îmbrăcăminte la piața uriașă a Chinei.
„Acesta este doar vârful aisbergului”, a spus Gilholm, adăugând: „Le tot spun clienților noștri: ‘Credeți că ați luat în calcul riscul geopolitic și războiul comercial SUA-China, dar nu este așa, pentru că China încă nu a ripostat serios’.”
China se grăbește, de asemenea, să facă lanțurile sale de aprovizionare cu tehnologie și resurse mai rezistente la perturbările cauzate de sancțiunile SUA, extinzând în același timp comerțul cu țări mai puțin aliniate cu Washingtonul.
Din perspectiva Beijingului, deși relațiile cu SUA erau mai stabile spre sfârșitul mandatului lui Biden, politicile administrației de atunci au continuat în mare parte pe aceeași direcție ca în primul mandat al lui Trump.
„Toată lumea se aștepta deja la ce e mai rău, așa că nu vor exista surprize. Toată lumea este pregătită”, a spus Wang Chong, expert în politică externă la Universitatea Internațională de Studii din Zhejiang.
Cu toate acestea, China nu poate ignora cu ușurință amenințarea lui Trump de a impune tarife generale de peste 60% pe toate importurile de produse chinezești, având în vedere creșterea economică lentă, încrederea scăzută a consumatorilor și a întreprinderilor și rata istorică ridicată a șomajului în rândul tinerilor.
Gong Jiong, profesor la Universitatea de Comerț și Economie Internațională din Beijing, a spus că, în cazul negocierilor, se așteaptă ca China să fie deschisă la mai multe investiții directe în producția din SUA sau la mutarea mai multor activități de producție în țări pe care Washingtonul le consideră acceptabile.
China se străduiește să stimuleze economia, în pofida îndoielilor cu privire la capacitatea sa de a atinge obiectivul oficial de creștere de aproximativ 5% pentru acest an, unul dintre cele mai scăzute obiective din ultimele decenii.
Joe Mazur, analist în comerțul SUA-China la firma de consultanță Trivium din Beijing, a spus că tendința mai largă a lui Trump spre protecționism ar putea juca în favoarea Chinei. Președintele ales a promis să impună tarife de cel puțin 10% pe toate importurile în SUA.
„Dacă alte economii importante încep să vadă SUA ca un partener comercial nesigur, ar putea căuta să stabilească relații comerciale mai profunde cu China pentru a căuta piețe de export mai favorabile”, a spus Mazur.
Cu toate acestea, alții cred că măsurile de contracarare planificate de Beijing riscă să dăuneze doar companiilor chineze și economiei proprii pe termen lung.
James Zimmerman, partener la firma de avocatură Loeb & Loeb din Beijing, a spus că guvernul chinez ar putea fi „complet nepregătit” pentru un al doilea mandat Trump, inclusiv pentru „tot haosul și lipsa de diplomație care vor veni cu acesta”.
Zimmerman a spus că un motiv esențial pentru care tensiunile comerciale ar putea reapărea a fost eșecul Beijingului de a îndeplini obligațiile asumate într-un acord din 2020 cu prima administrație Trump, care prevedea achiziții substanțiale de produse americane.
Acțiunea „inteligentă” din partea Beijingului ar fi să facă tot posibilul pentru a preveni impunerea unor noi tarife, a spus Zimmerman.
„Probabilitatea unui război comercial extins în timpul celui de-al doilea mandat al președintelui ales este mare”, a adăugat el.