China raportează o creștere lentă a PIB-ului în al treilea trimestru, ușor peste așteptări

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
economie china
sursa: shutterstock.com/

Economia Chinei a crescut într-un ritm lent în al treilea trimestru, deși cifrele privind consumul și producția industrială au depășit previziunile luna trecută. Sectorul imobiliar în declin rămâne o provocare majoră pentru Beijing. 

Biroul Național de Statistică din China a raportat vineri o creștere a PIB-ului în trimestrul al treilea de 4,6% pe an, depășind ușor nivelul de 4,5% așteptat de economiștii intervievați de Reuters, dar sub ritmul de 4,7% din al doilea trimestru.

Autoritățile au intensificat semnificativ măsurile de stimulare a politicii economice de la sfârșitul lunii septembrie, dar piețele așteaptă mai multe detalii despre dimensiunea pachetului și un plan mai clar pentru a pune economia pe o bază solidă pe termen lung.

„Datele Chinei pentru T3 2024 nu reprezintă o surpriză,” a spus Bruce Pang, economist-șef la JLL. „Performanța este în concordanță cu așteptările pieței, având în vedere cererea internă slabă, o piață imobiliară încă în dificultate și creșterea lentă a exporturilor.”

„Pachetul de stimulare anunțat la sfârșitul lunii septembrie va avea nevoie de timp și răbdare pentru a impulsiona creșterea în următoarele trimestre,” a adăugat el.

Oficialii care au participat la o conferință de presă după publicarea datelor de vineri și-au exprimat încrederea că economia poate atinge ținta de creștere pentru întregul an, de aproximativ 5%. „Pe baza evaluării noastre cuprinzătoare, ne așteptăm ca economia în al patrulea trimestru să continue tendința de stabilizare și recuperare care a avut loc în septembrie. Suntem pe deplin încrezători în atingerea obiectivului pentru întregul an,” a declarat Sheng Laiyun, adjunctul șefului biroului de statistică al Chinei.

Politicienii ar putea găsi un oarecare confort în datele privind producția industrială și vânzările cu amănuntul din septembrie, care au depășit prognozele, dar sectorul imobiliar a continuat să arate o slăbiciune accentuată, subliniind apelurile pieței pentru măsuri suplimentare de sprijin.

Un sondaj Reuters a arătat că economia Chinei va crește probabil cu 4,8% în 2024, sub ținta Beijingului, iar creșterea ar putea să scadă și mai mult, până la 4,5%, în 2025.

Banca centrală a anunțat la sfârșitul lunii septembrie cele mai agresive măsuri de sprijin monetar de la pandemia de COVID-19 pentru a susține piețele imobiliare și de capital.

Cu toate acestea, numeroasele măsuri au lăsat investitorii în așteptare, cerând detalii privind dimensiunea totală a pachetului de stimulare și un plan clar pentru a revitaliza creșterea pe scară largă.