China majorează bugetul pentru apărare. Tensiunile cresc în regiune. Taiwanul se teme de vecinul său

Alexandru Gologan Data publicării:
armata chineza
sursa: profimediaimages.ro/

Oficialii chinezi au anunțat în fața Congresului Național al Poporului că vor majora bugetul de apărare cu 7.2%, pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud și din Taiwan. Mișcarea stârnește îngrijorare la Taipei. În total, China va aloca aproximativ 231 de miliarde de dolari pentru a-și dezvolta armata.

Autoritățile chineze majorează bugetul de apărare cu 7.2%, pentru a contracara amenințările venite din partea Taiwanului și a Filipinelor, relatează agenția spaniolă, EFE. Tensiunile au crescut în regiune din dorința Beijingului de a-și instaura autoritatea asupra vecinilor săi.

Cel mai recent, pescarii filipinezi sunt împiedicați de coasta de gardă chineză să-și desfășoare activitatea în apropierea atolului Scarborough. China și-a impus din 2012 monopolul asupra teritoriului din Marea Chinei de Sud, însă disputa cu Filipine pe această chestiune se reaprinde constant de atunci. Autoritățile din Manila nu recunosc revendicarea chinezilor, pentru că aceștia și-au lărgit platforma maritimă în detrimentul vecinilor. 

spatiu maritim china
sursa: South China Morning Post

Inclusiv Vietnam și Malaezia își dispută anumite insule din bazinul Mării Chinei de Sud cu Beijingul, tot din cauza expansiunii chineze. Spre nemulțumirea tuturor părților implicate, China nu va renunța niciodată la revendicările sale, pe care le consideră legitime și cu baze istorice.

Majorarea bugetului de apărare și declarațiile oficialilor chinezi stârnesc panică la Taipei

China acuză Taiwanul că este responsabil de alimentarea neînțelegerilor, pentru că au cumpărat tehnică militară de la americani pentru a stimula sentimentele anti-chineze și mișcarea separatistă din insulă.

„China se va opune cu hotărâre tuturor activităților separatiste care vizează independența Taiwanului, precum și interferențelor externe asupra insulei. Vom promova dezvoltarea pașnică a relațiilor din strâmtoare, vom fi fermi în promovarea cauzei reunificării Chinei și vom susține interesele fundamentale ale națiunii chineze”, a declarat premierul chinez Li Qiang.

China va duce o politică externă „independentă” și va miza pe „dezvoltarea pașnică” bazată pe deschidere și cooperare.

„Vrem o lume multipolară egală, alături de o globalizare economică universal benefică și incluzivă. Prin acest deziderat, ne angajăm să promovăm un nou tip de relații internaționale”, a precizat premierul chinez.

Departamentul de Stat al SUA a cerut Chinei să pună capăt tacticilor de presiune împotriva Taiwanului.

„Îndemnăm Beijingul să nu mai exercite presiuni militare, diplomatice și economice asupra Taiwanului și să se angajeze într-un dialog productiv cu Taipeiul”, susțin oficialii de la Washington.

China a crescut presiunea militară prin desfășurarea de nave și avioane de război în jurul Taiwanului. Avioanele militare chineze traversează adesea linia mediană a strâmtorii Taiwan, considerată de americani drept zona tampon dintre cele două națiuni.

„Taiwan este parte integrantă a teritoriului Chinei, prin urmare nu există așa-numita linie mediană a strâmtorii Taiwan. Precizăm că există o singură China și ne menținem dreptul să desfășurăm trupe în limitele teritoriului nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Apărării, Zhang Xiaogang, potrivit TaiwanNews.