China face presiuni asupra contribuabililor să plătească taxele. Sunt vizate persoanele bogate și mediul de afaceri

Redacția Digi Economic Data publicării:
china taxe
sursa: shutterstock.com/

Autoritățile chineze cer persoanelor bogate și companiilor să-și verifice de două ori situația taxelor pentru eventualele datorii neplătite, într-o mișcare ce ar putea submina și mai mult încrederea investitorilor în a doua cea mai mare economie a lumii. 

Oficialii au cerut contribuabililor, în ultimele luni, să efectueze „auto-inspecții” ale plăților și să achite eventualele restanțe, în condițiile în care municipalitățile locale caută să-și completeze bugetele afectate de declinul imobiliar. 

Campania de colectare a taxelor vine în contextul în care Beijingul se pregătește să anunțe detaliile unui amplu pachet fiscal săptămâna aceasta, destinat să refacă finanțele administrațiilor locale, multe dintre ele întâmpinând dificultăți în a-și plăti furnizorii și angajații. 

Economiștii își pun speranțele în acest pachet, următoarea etapă dintr-o serie de stimulente lansate în septembrie, pentru a sprijini încrederea gospodăriilor și a investitorilor, după doi ani de presiuni deflaționiste cauzate de criza imobiliară. Beijingul a demarat acest demers, pe măsură ce creșterea economică din trimestrul al treilea s-a situat sub ținta oficială de 5%.

Cererile oficialilor privind taxele a stârnit neliniște și chiar „frică” în rândul persoanelor bogate din orașe precum Beijing, Shanghai și Shenzhen, a spus un partener fiscal din China, potrivit Financial Times. „Unii pur și simplu nu știau ce să declare când li s-a cerut să facă auto-inspecții”, a adăugat acesta. „Mulți nu realizaseră înainte... că și câștigurile personale din străinătate sunt supuse taxării în China.”

Companiile care nu găsesc nereguli în timpul auto-inspecțiilor trebuie să trimită atestări ștampilate și „să păstreze dovezile pentru inspecții ulterioare”, conform unui anunț consultat de Financial Times

Autoritățile au cerut și persoanelor să înceapă să plătească taxe restante, inclusiv cele pe veniturile din investiții personale din străinătate.

Un avocat a spus că clienții săi chinezi bogați au reușit să negocieze cu oficialii fiscali, sugerând că există un oarecare spațiu „manevră” în privința potențialelor obligații fiscale. 

Demersul autorităților de a crește veniturile, inclusiv printr-o creștere a amenzilor și sancțiunilor pentru sectorul privat, urmează unei crize de trei ani în sectorul imobiliar, care a afectat finanțele și a subminat încrederea gospodăriilor și a investitorilor.

Veniturile guvernului din vânzările de terenuri — una dintre sursele sale majore de venit — au scăzut cu aproape 25% în primele nouă luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile la nivel național au scăzut cu 5,3% în aceeași perioadă. Totalul veniturilor fiscale din China între ianuarie și septembrie a scăzut cu 2,2% față de anul trecut, ajungând la aproximativ 16,3 trilioane RMB (2,3 trilioane de dolari), conform datelor oficiale.

„Deficitul fiscal al Chinei a ajuns într-un punct critic”, a spus Gary Ng, economist senior la Natixis. „Există o urgență mai mare de a găsi surse alternative de venit... iar taxarea persoanelor bogate și a unor companii creează un impact economic mai puțin direct asupra majorității locuitorilor.”

Campania de „colectare riguroasă a veniturilor” a Chinei este „pragmatică și necesară în contextul economic actual”, a declarat Kher Sheng Lee, co-director pentru Asia-Pacific al Asociației de Management al Investițiilor Alternative, o organizație a industriei de fonduri speculative. „Pe de altă parte, există riscul de a destabiliza încrederea [în afaceri și] investitori, dacă măsurile se extind.”

În ultimele luni, mai multe companii listate și-au anunțat obligațiile fiscale. În octombrie, Hisun Pharmaceutical a descoperit că datorează 18 milioane RMB în taxe și penalități întârziate în urma unei „auto-inspecții”. Allgens Medical, cu sediul în Beijing, a plătit 8 milioane RMB în septembrie, după ce biroul local de taxe i-a notificat cu privire la „riscuri fiscale” din anii anteriori. Auto-inspecția Guizhou Gas a dus la plata a 20 milioane RMB în plus în taxe.

Pe lângă auto-inspecții, autoritățile locale au impus amenzi companiilor în încercarea de a compensa scăderea veniturilor din vânzările de terenuri.

Șapte din 16 provincii au înregistrat o creștere accentuată a veniturilor din amenzi anul trecut, iar regiunile Chongqing din vest și capitala Beijing au raportat creșteri de 22,4% și 21,9%, respectiv, conform presei chineze Yicai. Multe autorități locale au încetat să mai publice veniturile din amenzi din cauza creșterii „anormale” din ultimele luni, a raportat presa locală.

„Aceste practici — autoritățile locale care aplică taxe și amenzi suplimentare companiilor — se întâmplă zilnic și afectează moralul”, a declarat un profesor de economie din Beijing, care a dorit să rămână anonim.

China are o agenție centrală de taxe la nivel național, însă oficialii locali de taxe se ocupă, de obicei, de impozitele persoanelor fizice și ale companiilor înregistrate local, în regiunile respective. 

De asemenea, Beijingul a implementat recent noi actualizări ale sistemului său de supraveghere fiscală, permițând un transfer mai eficient de date între diferitele departamente guvernamentale, instituții financiare și autoritățile fiscale, într-un demers de intensificare a monitorizării și aplicării regulilor.