Cât au pierdut statele care au ieșit de pe piața rusă? Nu prea mult
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine a început în 2022, după ce președintele rus Vladimir Putin a dat ordin ca Ucraina să fie invadată. La mai bine de doi ani după ce au părăsit piața rusă, companiile occidentale au pierdut în total peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active şi venituri nerealizate.
Rusia a înăsprit cerinţele pentru firmele străine care doresc să părăsească piaţa internă ca represalii pentru sancțiunile occidentale impuse de Statele Unite și aliații săi pentru invadarea Ucrainei. O comisie specială a Guvernului rus trebuie să aprobe toate tranzacţiile majore care implică firme din ţări etichetate "neprietenoase". Investiţiile directe ale UE, G7, Australia şi Elveţia în economia rusă totalizau 288 miliarde de dolari anul trecut.
Companiile străine decise să plece din Rusia trebuie să-şi vândă activele cu o reducere de cel puţin 50% faţă de preţul pieţei şi să plătească statului rus minimum 10% din valoarea estimată a activului în cauză. Toate plățile se vor efectua obligatoriu în ruble la rata de schimb actuală. În plus, este necesară aprobarea personală a preşedintelui rus Vladimir Putin pentru toate tranzacţiile din sectoare strategice, precum energie sau finanţe.
Practic, marile companii sunt forțate să-și vândă la prețuri de nimic afacerile pentru ca mai apoi statul rus să profite de plecarea lor din piață și să le exploateze resursele.
În urma sancţiunilor, Uniunea Europeană, împreună cu G7, au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare și în aur. Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 190 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind depozitată în Belgia sub formă de titluri de valoare şi sume în numerar, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active.
De ce nu au pierdut statele care au ales să părăsească piața rusă
Aproximativ 1.000 de companii au părăsit Rusia de la declanșarea invaziei. Mare parte dintre ele au făcut-o din principiu, iar altele presate de sancțiunile sufocante impuse de coaliția G7-UE, relatează Reuters. Un lucru e aproape cert, susțin experții: majoritatea vor fi reticenţi să se întoarcă după încetarea ostilităţilor.
„În condiţiile în care războiul continuă, pe fondul varietăţii regimurilor de sancţiuni, companiile care încă sunt sau vor să părăsească Rusia se vor confrunta probabil cu dificultăţi şi vor trebui să accepte deprecieri de active şi pierderi tot mai mari de capital. Nu există active occidentale în Rusia care pot fi considerate sigure sau garantate, atât timp cât armata rusă luptă în Ucraina. Abordarea dură a Kremlinului față de afacerile străine din piața internă au stricat iremediabil imaginea de partener al țării, astfel că la încheierea ostilităților tot mai puțini se vor asocia cu Rusia”, susține analistul economic Ian Massey.
Statele membre UE deţineau active în valoare totală de 223.3 miliarde de dolari, din care:
- 98.3 miliarde de dolari erau deţinute oficial de Cipru
- 50.1 miliarde de dolari de Ţările de Jos
- 17.3 miliarde de dolari de Germania
Unele țări, precum Germania, au mai redus din pierderi prin contramăsuri la represaliile rusești. Berlinul a naţionalizat fabrica Gazprom din Germania, redenumind-o Sefe, şi a plasat rafinăria Rosneft din Schwedt sub tutelă germană.
La nivel european, dacă planul sugerat de şeful diplomaţiei blocului comunitar, Josep Borrell, va intra în efect, atunci 90% dintre veniturile produse de activele ruseşti îngheţate vor fi transferate în conturile Instrumentului european pentru pace (EPF). Diferenţa de 10% ar urma să fie folosită pentru proiecte destinate industriei militare ucrainene. Vestea a stârnit furia Moscovei, ca de altfel, cum toate acțiunile care implică Europa răsăriteană nemulțumesc pe oficialii ruși.
Toți cei care au renunțat la colaborarea cu Rusia nu au avut, în fond, nimic de pierdut. În final, costul rămânerii pe scena rusă ar fi depășit beneficiile plecării, astfel că pierderile suferite ulterior s-au compensat datorită principiilor pieței libere.