Bulgaria va anula taxa pe gazul rusesc după amenințările venite de la Budapesta
Bulgaria a anunțat că va ridica taxa propusă pentru gazul rusesc care tranzitează teritoriul său, după ce Ungaria a amenințat că va bloca oferta de aderare la spațiul Schengen a bulgarilor, dacă aceștia nu renunță la măsură.
România și Bulgaria au petrecut mai bine de un deceniu încercând să obțină aprobarea unanimă a UE pentru a intra în spațiul Schengen, iar eforturile lor au fost stimulate recent de Austria, care a sugerat că este deschisă să-și ridice vetoul de lungă durată în schimbul altor cereri legate de migrație.
Ungaria a emis luni ultimatumul referitor la taxa bulgară de tranzit aplicată gazului rusesc în cadrul întâlnirii oficialilor UE de la Bruxelles. Sofia renunță la măsură după ce Budapesta a avertizat că va bloca intrarea țării în spațiul Schengen.
Amenințarea este cea mai recentă mișcare a premierului maghiar Viktor Orbán de a perturba consensul UE, înainte de un summit al liderilor UE de săptămâna aceasta, în care a promis că va bloca sprijinul financiar și politic pentru Ucraina, relatează Financial Times.
Liderul ungar este considerat cel mai apropiat partener al lui Vladimir Putin în UE și NATO. Orbán a criticat anterior taxa bulgară, care afectează una dintre ultimele rute rămase pentru gazul rusesc în UE după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova în februarie anul trecut.
Oficialii bulgari au declarat într-un briefing de presă că vor anula taxa de tranzit pe gaz pentru a evita stricarea relațiilor bilaterale și periclitarea speranțelor la Schengen ale Bulgariei.
„Nu ar trebui să pierdem această șansă din cauza taxei”, a declarat Boyko Borisov, fost prim-ministru și lider al partidului de centru-dreapta Gerb.
Aproximativ jumătate din livrările rusești de gaze către regiune tranzitează Bulgaria, Ungaria fiind unul dintre principalii clienți finali. Budapesta a luptat cu succes pentru a amâna și a asigura excluderile de la sancțiunile și interdicțiile UE care încearcă să înlăture dependența blocului de combustibilii fosili ruși.