Banca Centrală a Italiei prognozează o creștere economică de 0,8% în acest an și de 0,9% în 2025, sub estimările Guvernului

G.C. Data publicării:
taxe italia
sursa: shutterstock.com/

Economia Italiei va crește cu 0,8% în acest an și cu 0,9% în 2025, a anunțat vineri Banca Centrală a țării, confirmând estimările din iulie pentru 2024 și revizuind ușor în creștere proiecția pentru anul viitor. 

Previziunile se situează sub cele ale Guvernului italian, care anticipează o creștere de 1,0% în acest an și de 1,2% în 2025, potrivit Reuters.

Conform proiecțiilor anterioare ale băncii centrale, a treia cea mai mare economie din zona euro era estimată să crească cu 0,8% atât în acest an, cât și anul viitor.

Prognozele nu sunt ajustate în funcție de numărul de zile lucrate anual, conform metodologiei utilizate de Guvern, Uniunea Europeană și alte organisme, însă, dacă ar fi ajustate, creșterea economică din acest an ar fi de doar 0,6%, accelerând la 1,0% anul viitor, transmis Banca în buletinul trimestrial.

Rata medie a inflației ar trebui să se situeze la 1,1% în acest an și va crește la 1,6% în 2025.

Italia își propune să iasă din Procedura de Deficit Excesiv a Uniunii Europene până în 2026, însă economiștii avertizează că o consolidare fiscală agresivă ar putea afecta creșterea economică și riscă să provoace recesiune.

Italia a prezentat săptămâna aceasta un plan de buget care urmărește să abordeze provocarea pe termen lung a datoriei și să stabilizeze finanțele publice.

Prezentând planul, ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a stabilit obiective ambițioase pentru reducerea deficitului, susținerea investițiilor publice și reducerea nivelurilor ridicate ale datoriei. 

Planul stabilește câteva obiective cheie menite să stabilizeze perspectivele fiscale ale Italiei:

  • Creșterea reală a PIB-ului: estimată la 1,0% pentru 2024.
  • Raportul deficit-PIB: redus la 3,8% în 2024, cu obiectivul de a scădea sub 3% până în 2026.
  • Raportul datorie-PIB: estimat la 134,8% în 2023, așteptat să crească la 137,5% până în 2027, înainte de a se stabiliza la 134,9% până în 2029.

Datoria publică a Italiei, una dintre cele mai ridicate din zona euro, rămâne un obstacol semnificativ pentru sustenabilitatea fiscală, potrivit Euronews.

„Traiectoria noastră fiscală este realistă, credibilă și prudentă", a scris Giorgetti în prezentarea planului.

Deși consolidarea fiscală este un punct central, noul plan fiscal subliniază și importanța investițiilor publice, în special prin utilizarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Italiei. Guvernul se așteaptă ca investițiile susținute de PNRR să crească PIB-ul cu 1,1% până în 2031.