Aproximativ 35 de milioane de persoane din Africa au fost strămutate din cauza conflictelor și a impactului schimbărilor climatice

Redacția Digi Economic Data publicării:
schimbari climatice africa
sursa: shutterstock.com/

Războaiele și dezastrele naturale asociate schimbărilor climatice au determinat o creștere semnificativă a numărului de persoane strămutate în Africa în ultimii 15 ani, potrivit unor noi date.

În prezent, 35 de milioane de persoane sunt strămutate pe continent, dintr-o țară în alta, conform Centrului de Monitorizare a Strămutărilor Interne (IDMC), comparativ cu 11,6 milioane în 2009, anul în care Guvernele africane au semnat un acord istoric care le obligă legal să abordeze cauzele strămutării.

IDMC a subliniat că noul raport arată cât este de necesar un efort mai mare, în special având în vedere amenințările tot mai ridicate reprezentate de inundații și secetă, scrie The Guardian.

„Situația strămutărilor din Africa este absolut critică, dar nu lipsită de speranță”, a declarat Alexandra Bilak, director al IDMC. „Există multe exemple pozitive pe continent de Guverne care lucrează pentru a aborda cauzele profunde ale acestui fenomen. Este important ca acestea să își asume responsabilitatea în continuare, iar comunitatea internațională să sprijine aceste eforturi.”

„Dezastrele strămută tot mai multe persoane în fiecare an, în special inundațiile, care forțează oamenii să-și părăsească locuințele pe întreg continentul”, a spus Bilak. „Uneori, conflictul și dezastrele se suprapun, precum în Nigeria, unde oamenii care fug de violențele grupării Boko Haram ajung să fie din nou mutați de inundațiile care apar aproape anual.”

Un purtător de cuvânt al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a declarat că inundațiile provoacă tot mai frecvent deplasări masive, care necesită intervenții umanitare.