Apel către liderii G20: „Fiți curajoși și taxați miliardarii lumii”, spune un ministru spaniol

G.C. Data publicării:
bani
sursa: shutterstock.com/

Ministrul economiei din Spania a îndemnat cele mai bogate țări la nivel global să „fie curajoase” și să intensifice eforturile pentru a ajunge la un acord privind o taxă minimă globală pentru cei 3.000 de miliardari ai lumii. El a argumentat că alegerile recente au demonstrat că cetățenii cer o „redistribuire a bogăției”.  

Vorbind în timpul unei vizite la Londra, înaintea reuniunii liderilor G20 de la Rio de Janeiro, Carlos Cuerpo a declarat că planul său a câștigat susținere politică în vară, când miniștrii de finanțe au convenit să colaboreze pentru a se „asigura că persoanele cu averi extrem de mari sunt efectiv taxate”, potrivit The Guardian.

Brazilia, care sprijină propunerile de a colecta aproximativ 250 de miliarde de dolari anual de la miliardarii lumii, asigurând că aceștia plătesc cel puțin 2% din averile lor sub formă de taxe și impozite, este așteptată să solicite negocieri formale privind taxele globale pe avere la summitul climatic COP de anul viitor. Franța, Germania și Africa de Sud și-au exprimat sprijinul, argumentând că banii sunt necesari pentru a ajuta națiunile vulnerabile să facă față schimbărilor climatice și pentru a susține investițiile verzi.  

„Există un moment în care trebuie să fii curajos și să faci ceea ce știi că este corect”, a spus Cuerpo. „Este vorba despre redistribuirea bogăției, iar dacă ascultăm cu atenție rezultatele multor alegeri din ultimii ani, aceasta a fost cererea cetățenilor. Trebuie să răspundem cumva.”  

Cuerpo, un economist care a condus Trezoreria spaniolă înainte de a intra în Guvern anul trecut, a fost numit ministru pentru a supraveghea economia, comerțul și afacerile de către premierul socialist Pedro Sánchez.  

Îngrijorarea în Spania privind criza climatică a atins noi culmi după inundațiile din Valencia de luna aceasta, care au provocat peste 200 de decese și au afectat grav locuințele și infrastructura. Înte țările UE, Spania este cea mai expusă la efectele schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, economia spaniolă prosperă, Fondul Monetar Internațional prognozând o creștere de 2,9% pentru acest an calendaristic – mai rapidă decât a economiilor G7, inclusiv SUA. Această creștere se datorează parțial turismului, care a revenit în forță după pandemie, aducând însă provocări legate de aglomerare și presiuni asupra resurselor, inclusiv a apei.  

Cuerpo a subliniat că energia regenerabilă și alte proiecte de investiții verzi reprezintă un motor de creștere economică. Spania a primit 160 de miliarde de euro în împrumuturi și granturi UE pentru redresarea post-Covid (PNRR) și a redirecționat o parte din fonduri către decarbonizare. Anul trecut, o treime din energia sa electrică a provenit din surse regenerabile.

O altă măsură adoptată după Covid a fost înăsprirea taxei pe avere. Sistemul, implementat din 2011 după criza financiară, se aplică celor cu active de peste 700.000 de euro. În 2022, guvernul Sánchez a închis lacunele legislative care permiteau orașelor precum Madrid să evite aplicarea acestei taxe.  

Cuerpo promovează un sistem de impozitare globală a averii, bazat pe taxa minimă de 15% aplicată multinaționalelor, adoptată în peste 50 de țări. Susținătorii propun ca țările de origine să impună „taxe de ieșire” miliardarilor care se relochează în paradisuri fiscale.  

Liderii G20 sunt așteptați să confirme angajamentul pentru acest plan la reuniunea din Brazilia. Cuerpo a declarat că va susține introducerea acestei inițiative pe agenda summitului ONU de anul viitor și va colabora cu Brazilia pentru a coordona discuțiile.  

„Cu cât coordonarea este mai amplă, cu atât (proiectul n.r.) este mai ușor de implementat”, a spus Cuerpo, adăugând că acest lucru minimizează costurile politice.