Algeria vrea să devină o referință în turismul de masă. Cum vor să atragă peste 10 milioane de turiști până în 2030

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
turism algeria
sursa: shutterstock.com/

Algeria vrea să atragă mai mulţi turişti străini și să dezvolte un sector care în prezent este devansat de ţările vecine, Maroc şi Tunisia, potrivit Reuters.

Chiar dacă oferă vestigii din perioada romană şi islamică, plaje şi munţi aflaţi la doar două ore distanță cu mașina, Algeria a primit 3,3 milioane de turişti străini în 2023, faţă de 14,5 milioane cât a găzduit ţara vecină Maroc. În plus, aproximativ 1,2 milioane din cei care şi-au făcut vacanţele în Algeria anul trecut au fost algerienii din diasporă veniți în vizită la familie.

Saliha Nacerbay, directoarea Biroului Naţional pentru Turism din Algeria, a dezvăluit o serie de planuri care vizează atragerea a 12 milioane de turişti până în 2030, o majorare ambiţioasă de patru ori comparativ cu cifrele din 2023.

"Pentru a ne atinge acest obiectiv, încercăm să încurajăm investiţiile, să oferim facilităţi investitorilor, să construim noi hoteluri pentru turişti", a declarat Nacerbay.

Algerienii au în plan construirea de hoteluri şi modernizarea celor existente. De asemenea, 249 de locuri istorice sunt în curs de reamenajare. Aproximativ 70 de locaţii sunt deja pregătite, susţin oficialii.

Lipsa turiştilor străini este dovada clară a neglijenței de care au dat dovadă autorităţile algeriene față de acest sector, care rămâne bijuteria ascunsă a turismului mondial. Pe măsură ce veniturile Algeriei din petrol şi gaze au crescut în anii 1960-1970, guvernele care s-au succedat la cârma țării au pierdut interesul pentru dezvoltarea turismului de masă. Tensiunile politice din anii 1990 au îndepărtat şi mai mult vizitatorii.

Pentru a deveni atractivă, Algeria trebuie să rezolve un sistem de vize inflexibil şi problemele din infrastructura de transport, precum şi să acorde privilegii investitorilor privaţi locali şi străini dacă vrea ca industria turismului să prospere pe viitor.