Taxa pe lux aduce mărunțiș la bugetul statului

Cristina Sbîrn Data publicării:
taxa lux
sursa: shutterstock.com/

Doar 1.133 dintre bogații României și-au declarat vilele și mașinile scumpe la Fisc și au plătit taxa pe lux. Cea mai scumpă proprietate declarată este de 3,6 milioane de euro. În vistieria statului din taxa pe lux s-au strâns deocamdată puțin peste 105 mii de euro.

Un număr de 543 de români au declarat la ANAF că dețin case sau apartamente a căror valoare sare de 2,5 milioane de lei, adică jumătate de milion de euro, și au plătit în plus pentru ele. Au plătit 0,3% din diferența dintre valoarea proprietății/clădirii rezidențiale și plafonul neimpozabil indicat mai sus.

Cea mai scumpă proprietate declarată până pe 30 septembrie, termen limită pentru plata impozitului aplicat imobilelor cu valoare mare, este de 18,17 milioane de lei, adică undeva la 3,65 milioane de euro, și se află în Capitală. Proprietarul ei a achitat Fiscului drept taxă pe lux undeva la 47.000 lei, adică mai puțin de 9.500 de euro.

În topul celor mai scumpe locuințe declarate se află alte două proprietăți de 11,88 milioane lei respectiv 9,43 milioane lei.
Deși autoritățile aveau speranțe la încasări mari din taxa pe lux, realitatea este că în visteria statului s-au adunat puțini bani.

„Impozitul special pe bunurile imobile de valoare mare încasat până la data de 30.09.2024 a fost de 523.172 lei”, au transmis reprezentanții ANAF la solicitarea Digieconomic.ro.

Cu alte cuvinte Fiscul a încasat doar undeva la 105 mii de euro.

Doar 590 de români și-au declarat bolizii

Un impozit suplimentar trebuie să achite până pe 31 decembrie și cei care dețin mașini mai a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei – aproximativ 75.000 de euro). În acest caz valoarea taxei este de 0,3% din ce depășește această sumă.

Astfel, cine deține o mașină ce valorează 100.000 euro, atunci va plăti impozit doar 75 euro (adică 0,3% din 25.000 euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil).

„Până la data de 30.09.2024 numărul contribuabililor persoane fizice și persoane juridice care au declarat impozitul special pe bunurile mobile a fost de 590”, a transmis ANAF la solicitarea Digieconomic.ro.

Cei de la EY atenționau că în cazul autovehiculelor, impozitul se datorează doar pe o perioadă de cinci ani (calculată din momentul în care are loc predarea-primirea autoturismului). De asemenea, dacă predarea-primirea mașinii a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2024, se va datora impozitul special doar pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani.

Cum este taxat luxul în alte state

România nu este primul stat care alege să taxeze luxul, ba chiar sunt deja multe țări care aplică cu succes acest model.

„Spre exemplu, o astfel de taxă pe avere există deja de ani buni în țări precum Franța, unde proprietățile care depășesc 1.300.000 de euro sunt supuse unei taxe între 0,5% și 1,5%, în funcție de valoarea proprietății, sau Danemarca, unde proprietățile care depășesc aproximativ 400.000 de euro sunt supuse unei taxe de 3%, aplicată asupra diferenței care depășește acest plafon”, scriau în februarie EY, una dintre marile companii de consultanță.

Chiar și în Republica Moldova proprietarii clădirilor a căror valoare depășește aprox. 80.000 de euro sunt supuși unei taxe de 0,8%.

Potrivit celor de la EY, sunt și țări care, din varii motive, au ales să elimine acest impozit, cum e cazul Luxemburgului (în 2006) ori a Suediei (în 2007).