România trebuie să reducă din cheltuieli. Consiliul UE ne-a plasat în procedura de deficit excesiv

Alexandru Gologan Data publicării:
romania ue fonduri
sursa foto: colaj shutterstock

Consiliul Uniunii Europene a inițiat împotriva a opt state membre, printre care și România, procedura de deficit excesiv (PDE). Scopul procedurii este ca țările vizate să-și corecteze deficitele și datoriile care au depășit nivelul admis prin Pactul de stabilitate și creștere (PSC).

Potrivit Consiliului UE, România se află în situația asta de patru ani, timp în care nu a făcut nimic pentru a-și rezolva problema.

„România este în procedura de deficit excesiv din 2020 și aceasta va rămâne deschis până când va lua măsuri eficiente pentru a-şi corecta deficitul”, precizează Consiliul.

În aceeași situație cu România se află Franţa, Italia, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia şi Slovacia, care trebuie să-şi reducă cheltuielile publice.

Scopul procedurilor de deficit excesiv este ca statele membre să-şi ţină sub control bugetele. În teorie, procedurile pot duce la amenzi, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. În urma deschiderii procedurilor, până la finalul anului, statele vizate trebuie să aprobe recomandările Comisiei Europene privind modul de rezolvare a problemei deficitelor în termenul prevăzut.