Politicile fiscale restrictive vor afecta zona euro în 2024

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
zona Euro 2024
sursa: gettyimages.com/

Diminuarea cheltuielilor publice va reduce creșterea economică a zonei euro anul viitor, pe măsură ce blocul intra într-o eră a constrângerii bugetare. Presiunea va crește pe cei care stabilesc ratele pentru a relaxa politica monetară, potrivit previziunilor făcute de economiști.

Miniștrii de finanțe din UE au adoptat noi reguli fiscale care înlocuiesc vechile norme, însă constrângerile bugetare vor persista. Măsurile stricte vor pune capăt celor trei ani în care politicile fiscale au beneficiat de sprijin din partea statului.

Revenirea la cheltuieli guvernamentale mai restrânse comprimă și mai mult cererea și activitatea slabă. Economia zonei euro s-a contractat cu 0,1% în al treilea trimestru, după ce a stagnat în cea mai mare parte a acestui an.

Măsurile vor înăspri treptat cheltuielile, forțând țările cu datorii mari să elaboreze planuri de reducere a datoriei, deficitului și să stabilească un plafon pentru cheltuielile anuale, convenit cu Bruxelles-ul.

BCE a anticipat luna aceasta momentul în care se aștepta ca țările să abroge măsurile de sprijin care au fost introduse pentru a contracara recenta creștere a prețurilor la energie și alimente, prognozând o înăsprire bruscă a poziției fiscale a blocului monetar unic în 2024.

Banca centrală a estimat că deficitul bugetar general al țărilor din zona euro se va micșora de la 3,1% în acest an la 2,8% anul viitor. Acest lucru contrastează cu o atitudine mult mai expansionistă în SUA, despre care FMI se așteaptă să aibă un deficit bugetar de 8,2% anul acesta și 7,4% anul viitor.

Economiștii și-au redus previziunile de creștere pentru 2024 pentru zona euro de la 1,2% la începutul acestui an la puțin sub 0,5%, potrivit Consensus Economics. BCE și-a redus prognoza de creștere pentru 2024 la 0,8%, în scădere față de 1% cât era anterior.