Economia germană stagnează pe fondul cererii slabe și a investițiilor reduse
Economia germană va stagna probabil în ultimul trimestru din acest an, din cauza problemelor pe care le va provoca probabilitatea introducerii unor noi taxe vamale precum și reducerea accentuată a forţei de muncă, arată raportul lunar publicat de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank).
Cea mai mare economie europeană a crescut neaşteptat, cu 0,2%, în trimestrul trei din 2024, dar Bundesbank spune că sunt puţine indicii care să sugereze că avansul va continua, pe fondul cererii slabe externe şi a investiţiilor reduse.
„Toate componentele cheie ale cererii oferă prea puţine motive pentru o redresare semnificativă pe termen scurt e economiei Germaniei. În plus, solicitările politice pentru noi bariere comerciale reprezintă un risc considerabil la adresa comerţului internaţional. Pe fondul slăbiciunii economice persistente şi a ratelor semnificativ mai scăzute ale inflaţiei, ne aşteptăm ca viitoarele negocieri salariale să aibă ca rezultat acorduri semnificativ mai reduse decât în ultimii doi ani", avertizează Bundesbank.
Creşterea solidă a salariilor în Germania, până recent o sursă de îngrijorare pentru potenţialul efect asupra inflaţiei, a atins nivelul de vârf: 8,8% în trimestrul trei din 2024, iar avans va fi considerabil mai redus de acum înainte, relatează Reuters.
Comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni, a avertizat recent că statele membre UE cele mai afectate de potenţiala sporire a taxelor SUA vor fi Germania şi Italia, deoarece ele exportă cel mai mult către Statele Unite. Taxele ar complica problemele cu care se confruntă deja producătorii din Germania şi Italia, a adăugat oficialul european.