Nu ai depus Declaratia Unică în termen? Nicio problemă. Primești notificare ANAF cu impunerea din oficiu

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Formular 212
800.000 de români sunt obligați să depună Declarația Unică. Amenda pentru nedepunere este între 50 și 500 de lei. Foto: Profimedia
Dacă nu ai depus Declarația Unică, Formular 212, până la termenul de 27 mai 2024, nu este nicio problemă. ANAF amintește că trebuia să o faci și dacă nu o depui, îți sunt impuse din oficiu contribuțiile datorate la CAS și CASS, scrie consultantul fiscal Cornel Grama, citând un proiect de ordin ANAF.
 
ANAF a pregătit notificarea privind nedeclararea contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorate de persoanele fizice. De asemenea, în acele cazuri în care nu a fost depusă Declarația unică ori a fost completată greșit, Fiscul va calcula din oficiu sumele de plată, scrie consultantul fiscal Cornel Grama pe pagina proprie de Facebook.
 
ANAF va trimite o notificare în care veți fi informat că ai realizat venituri peste anumite plafoane. În acel document scrie să vă prezentați, în termen de 10 zile, în vederea audierii la adresa comunicată.

Iată care este conținutul notificării, publicat de sursa citată
 
Notificare privind nedeclararea contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice

" Stimată/e doamnă/domn, vă aducem la cunoştinţă că, potrivit evidenţelor noastre, ați realizat venituri anuale cumulate
care depășesc plafonul de 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, după caz și aveaţi obligaţia declarării contribuției de asigurări sociale și/sau
care depășesc plafonul de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, după caz și aveaţi obligaţia declarării contribuției de asigurări sociale de sănătate în Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada ………………………….
Neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege se sancţionează cu amendă contravenţională, prevăzută la art.336 alin.(3) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Nedepunerea declaraţiei, în termen de 15 zile de la primirea prezentei, atrage stabilirea din oficiu a obligaţiei de plată, potrivit art.107 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Totodată, vă rugăm să vă prezentați, în termen de 10 zile de la data primirii prezentei, în vederea audierii, conform prevederilor art.9 din Codul de procedură fiscală.
Pentru informaţii suplimentare în legătură cu această notificare, persoana care poate fi contactată este dna/dl.................................................................., la sediul nostru sau la numărul de telefon ........................., între orele…..-…..
În speranţa că veţi da curs solicitării noastre, vă mulţumim.
În situaţia în care aţi îndeplinit obligaţiile declarative, vă rugăm să nu daţi curs prezentei.
Conducătorul unităţii fiscale, Şeful compartimentului,
Numele și prenumele..................... Numele și prenumele..................... ".

Declarația unică trebuia depusă până la 27 mai 2024 de către 800.000 de persoane fizice, pentru o serie de venituri extrasalariale obținute în 2023. Nedepunerea ei era sacționată potrivit legii cu minimum 50 de lei.