Lindner: Germania trebuie să-și schimbe politica economică dacă dorește să redevină prosperă
Tensiunile politice din Germania afectează implementarea unei politici economice coerente, susține ministrul de Finanţe, Christian Lindner.
Există diviziuni profunde între partide privind proiectul de buget pe 2025. Christian Lindner insistă pe respectarea frânării datoriilor, care limitează deficitul bugetar la 0,35% din PIB, în pofida faptului că previziunile arată că 2024 va fi al doilea an în care Germania va fi în recesiune, iar 2025 va fi un an cu o creştere anemică.
În opoziție, ministrul Economiei, Robert Habeck, a propus recent un fond de mai multe miliarde de euro pentru a stimula investiţiile şi a restabili creşterea economică, relatează Finanzen.
Ministrul de Finanțe susține necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menţine inflaţia sub control, dar nu are sprijinul coaliției guvernamentale.
Parlamentul ar urma să adopte bugetul până în 29 noiembrie, dar încă nu se ştie dacă coaliţia va ajunge la un compromis privind modul cum vor fi obţinuţi banii pentru finanţarea planurilor din buget.
În document, Lindner a cerut să se renunţe la suprataxa de solidaritate pentru a finanţa reconstruirea fostei Germanii de Est, precum şi un moratoriu imediat asupra oricăror noi reglementări de afaceri. În plus, ministrul de Finanţe vrea ca Germania să atenueze obiectivele climatice naţionale ambiţioase şi să le adopte pe cele ale UE.
„Redresarea economiei presupune o revizuire fundamentală a deciziilor politice cheie, pentru a evita scăderea atractivităţii Germaniei în afaceri şi investiţii”, solicită Lindner.
Guvernul de la Berlin mizează în prezent pe o contracţie de 0,2% a PIB-ului în 2024. Produsul Intern Brut al celei mai mari economii europene s-a contractat deja cu 0,3% în 2023. O nouă contracţie ar însemna doi ani la rând de scădere a economiei germane.