Italia vrea să introducă o taxă unică pe profitul băncilor

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
italia sector bancar
sursa: shutterstock.com/

Italia ia în considerare să ceară băncilor o contribuţie simbolică, calculată în funcţie de câştigurile realizate în ultimii doi ani. Această hotărâre guvernamentală ar sprijini deficitul bugetar al țării.

Guvernul italian vrea să introducă taxa de solidaritate, prin care va deduce 1%-2% din profiturile obținute de sectorul bancar. Măsura este necesară, susțin autoritățile, însă trebuie adaptată în funcție de necesități pentru a nu fi contestată pe viitor, transmite Bloomberg.

„Autorităţile vor lucra împreună cu reprezentanţii sectorului bancar pentru a stabili toate detaliile viitoarei taxe. Un impozit generalizat ar afecta în final clienții băncilor, care nu vor mai putea lua împrumuturi la același nivel și în aceleași condiții precum în prezent”, susțin reprezentanții guvernamentali.

În vara anului trecut, planul de a impune o taxă de 40% pe profiturile excesive ale băncilor a dus la turbulenţe în sectorul financiar din Italia. Ulterior, Guvernul a revizuit taxa, dând creditorilor posibilitatea de a opta pentru consolidarea rezervelor interne de capital, în loc să plătească tariful.

Nu este prima dată când Guvernul italian nu îşi atinge ţinta iniţială privind taxele strânse de la companii. Fostul Guvern condus de Mario Draghi a strâns doar 500 de milioane de euro de pe urma unei taxe pe profiturile excepţionale ale companiilor din energie, în condiţiile în care iniţial miza pe 10 miliarde de euro.