Industria europeană de apărare are nevoie de ajutor. BEI exclude finanțarea programelor militare

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
banca de investitii
sursa: shutterstock.com/

Comisia Europeană a cerut Băncii Europene de Investiţii (BEI) să-şi schimbe politica pentru a finanţa proiecte de apărare, în condiţiile în care Europa caută să-şi majoreze urgent producţia în acest domeniu, transmite Reuters.

În prezent, cheltuielile militare şi de apărare sunt excluse explicit din lista de activităţi care pot fi finanţate de BEI, instituţie care este deţinută de cele 27 de guverne UE.

"Comisia Europeană invită organismele de conducere ale grupului BEI să adapteze excluderile legate de apărare din politicile de creditare ale băncii. Acesta va permite BEI să sprijine producţia de echipamente militare şi, la nivel mai general, industria europeană de apărare", informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Cu bilanţ total de 544,6 miliarde de euro (590,78 miliarde de dolari), BEI este cea mai mare instituţie financiară multilaterală din lume în funcţie de active, cu împrumuturi acordate şi promise de 562 miliarde de euro în 2022, faţă de cele 171 miliarde de dolari ale Băncii Mondiale. 

"Modificarea politicilor de creditare, în special ale grupului BEI, este prin urmare necesară şi este o prioritate de vârf pentru ca sectorul apărării să aibă acces la finanţare şi să beneficieze de instrumentele financiare ale UE. O astfel de modificare va avea de asemenea efecte pozitive "în cascadă", ţinând cont de semnalul pozitiv semnificativ către pieţele financiare şi băncile private", a precizat Comisia Europeană.

O industrie europeană de apărare mai puternică va aduce beneficii statelor membre dar și principalilor parteneri, precum NATO, relatează Agerpres.