Ieșirea din UE nu le-a adus britanicilor prosperitatea mult așteptată. Câți români au rămas în Regat după Brexit

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
economie brexit
sursa: gettyimages.com/

Ieșirea din Uniunea Europeană a fost un moment istoric pentru Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Decizia, însă, pare să nu fi fost una inspirată. Majoritatea economiștilor sunt de părere că Brexitul a dăunat economiei britanice și a redus venitul real pe cap de locuitor pe termen lung. Românii reprezintă al doilea grup etnic european ca mărime din Regat, după polonezi.

Despărțirea de UE a fost dezastruoasă pentru Regatul Unit, iar toate măsurile economice și financiare adoptate ulterior datei de 1 ianuarie 2021 nu adus prosperitatea mult așteptată de secesioniști. Mulți încă se întreabă cum de au putut britanicii vota la referendumul din 2016 împotriva propriului interes. Șocul care a urmat a început să se resimtă repede. Lira sterlină s-a prăbușit sub minimul istoric pentru prima dată în 31 de ani. Cu o depreciere de aproape 13% în mai puțin de o săptămână, a rămas cea mai acută criză valutară din Marea Britanie.

În cei 47 de ani cât timp a fost membru cu drepturi depline al blocului comunitar, Regatul Unit a reprezentat cel mai mare beneficiar al pachetelor economice din uniune. Marea Britanie a fost liderul incontestabil la mai mulți indicatori: creșterea PIB-ului pe cap de locuitor, șomaj și datorii, fluxuri de capital și valută. Toate aceste superlative s-au încheiat odată cu Brexit. De atunci, UE depășește constant Marea Britanie, a cărei economie slăbită este acum mai puțin competitivă, relatează Bloomberg.

Prin comparație, dezvoltarea UE este mai rapidă decât cea a Marii Britanii, unde PIB-ul a crescut cu 24% din 2021, comparativ cu doar 6% cât a înregistrat Regatul Unit. 

Contrar percepției populare, Marea Britanie a avut totul de câștigat din includerea sa în UE și puțin de pierdut, pe măsură ce blocul s-a extins. Un exemplu concret în acest sens este legat de șomaj. Înainte de Brexit, rata șomajului în UE era mai mare decât în Regatul Unit, dar după ieșire, situația s-a inversat. Criza sanitară din perioada pandemiei a dus inflația la cel mai înalt nivel din ultimii patruzeci de ani și a accentuat presiunea financiară asupra cetățenilor.

Creșterea prețurilor la alimente, reducerea cheltuielilor pentru sănătate și servicii publice au diminuat încrederea cetățenilor. Într-un sondaj realizat anul trecut, un sfert dintre susținătorii părăsirii UE și-au regretat votul. Majoritatea britanicilor sunt în continuare nemulțumiți de costul ridicat al vieții, raportat la nivelul salariilor, relatează The Guardian.

Repudierea publicului față de Brexit ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă pentru marile partide, Laburist și Conservator, dar clasa politică din Londra preferă să evite discuțiile legate de industriile vitale și se erijează în apărătorii lumii prin implicarea finanțelor țării în susținerea favoriților care luptă în războaiele din Ucraina sau Orientul Mijlociu. Acordurile ieșirii din UE nu au facilitat schimbul reciproc avantajos și implicit, intrarea pe piața europeană a produselor britanice s-a lovit de taxele vamale ale uniunii.

Câți români au rămas în Marea Britanie după Brexit

În mod paradoxal, numărul românilor din Regat s-a dublat în perioada 2021-2024. Dacă înainte de Brexit, românii erau 384 de mii în 2020, la un an distanță numărul acestora a crescut la 554 de mii.

Actualmente, comunitatea românească stabilită în regat depășește un milion de persoane, potrivit ultimelor date furnizate de Observatorul pentru Migrație al Universității Oxford. Ca mărime, românii încă reprezintă a doua minoritate etnică europeană din insulă, după polonezi.

Românii sunt bine integrați în societatea britanică și lucrează ca: profesori, cercetători, medici, asistenți medicali sau sociali, specialiști în domeniul financiar-bancar, IT-iști, artişti, arhitecţi, livratori, muncitori în construcții sau agricultură. Conaționalii noștri fac de toate și aduc aproape un miliard de euro anual sub formă de remitențe în țară, potrivit Digi24.

migratie uk ue
sursa: gettyimages.com/

La nivelul Uniunii Europene, de la momentul referendumului și până la ieșirea propriu zisă, peste 200.000 de cetățeni europeni au părăsit Marea Britanie.