Economia germană nu dă semne de redresare. Guvernul se așteaptă la o contracție în acest an

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
economia germana scadere
sursa: gettyimages.com/

Guvernul german se aşteaptă la un declin economic de 0,2% în 2024, pentru al doilea an consecutiv. Comenzile pentru bunuri "Made in Germany" au scăzut peste aşteptări, amplificând temerile că redresarea celei mai mari economii europene nu va accelera în ultimul trimestru din anul curent.

Conform datelor publicate luni de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), comenzile industriale au scăzut în august cu 5,8% faţă de luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 3,9%, în timp ce analiştii estimau un declin de doar 2%.

„Datele de luni confirmă că cererea pentru mărfurile germane continuă să scadă. Datele sugerează că economia germană va stagna. O revenire nu este aşteptată până anul viitor, iar aceasta va fi probabil modestă”, apreciază economistul Ralph Solveen de la Commerzbank.

Unul dintre motivele rezultatului negativ din august l-a reprezentat nivelul ridicat al comenzilor plasate în iulie pentru echipamente de transport, precum aeronave, vapoare, trenuri şi vehicule militare, relatează Reuters.

Institutele economice germane au estimat în 26 septembrie că PIB-ul Germaniei se va contracta cu 0,1% în 2024 şi va înregistra o creştere de 0,8% în 2025, însă autoritățile nu mai sunt sigure, după ce indicatorii consultați preconizează o cerere industrială slabă şi în următoarele luni.

„Berlinul va revizui prognoza anterioară ce indica un avans de 0,3% şi va estima o stagnare, în cel mai bun caz. Realist, economia va suferi o contracție de 0,2% în 2024”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Habeck a declarat pentru Sueddeutsche Zeitung că rămâne optimist în privinţa viitorului şi se aşteaptă la o expansiune a PIB-ului Germaniei de 1,1% în 2025 şi de 1,6% în 2026. Acest scenariu optimist va depinde de implementarea celor mai recente iniţiative guvernamentale de stimulare a creşterii: reduceri de taxe pentru companiile care fac investiţii şi preţuri la electricitate scăzute pentru sectorul industrial.