UPDATE Protest generalizat la Guvern împotriva schimbărilor fiscale. Economiștii acuză abuzurile statului împotriva economiei reale
Contabilii și alți profesioniști din economie au anunțat un protest care va fi azi în Piața Victoriei împotriva celor mai mari schimbări fiscale din ultimii ani. Chiar dacă nu e vorba de mișcări procentuale ale taxelor, modul de raportare și evidență provoacă nemulțumiri în societate, e-Factura sau e-TVA, fiind considerate un fel de experiment la nivel european. Contabilii se plâng în general de abuz al statului împotriva economiei reale.
UPDATE: Contabilii şi economiştii au plecat în marş spre Ministerul Finanţelor, după ce o delegaţie a protestatarilor a ieşit de la discuţiile avute cu reprezentanţii Guvernului.
"Am fost ascultaţi. Revenim în două zile cu nişte detalii specifice, modificări şi propuneri concrete - şi sperăm că se va transmite mai departe mesajul nostru", a declarat, luni, pentru Agerpres, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.
Potrivit acesteia, întâlnirea a avut loc cu doi consilieri de stat, unul dintre aceştia fiind Ovidiu-Nicolae Gheorghe, Consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului.
UPDATE: Asociația Națională a Agențiilor din Turism (ANAT) s-a alăturat protestului din Piața Victoriei pornit azi de contabili împotriva mișcărilor haotice din legislația fiscală. Protestatarii folosesc vuvuzele şi afişează pancarte pe care scrie: "Fără haos fiscal, vrem un sistem normal!", "Digitalizare adevărată, nu birocraţie exagerată!", "E-tva România nu te vrea!", "E-tva nu-i pentru ţara mea!", "Legi clare şi corecte, fără măsuri nedrepte!", "Nu vrem legi peste noapte, vrem transparenţă şi dreptate!", "Fără haos în fiscalitate, vrem stabilitate!", "Transparenţă şi respect, nu doar legi fără efect!", "Vrem normalitate, nu haos în acte!".
Contabilii și alți specialiști din mediul economic privat au programat azi un protest în fața guvernului, din Piața Victoriei, București, împotriva măsurilor pripite luate de guvern, care, așa cum sunt, ar intra extrem de mult în viața privată a firmelor, în numele digitalizării finanțelor publice.
Contabilii s-au reunit la protest prin asociații profesionale care acuză ''abuzurile legislative şi măsurile fiscale opresive'' ce afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din România.
Protestul, intitulat "Fără haos în legislaţia fiscală", va începe la 8:30 în Piaţa Victoriei, la 9:30 se va pleca în marş spre sediul Ministerului de Finanţe din Piaţa Constituţiei, unde va avea loc o adunare publică de protest între orele 10:45 şi 13:30.
"(...)Ne chinuim, zi de zi, să ne salvăm afacerile, să ne salvăm bugetele personale, să menţinem locurile de muncă şi să nu călcăm pe 'becul' pe care dumneavoastră, legiuitorii, îl ţineţi aprins ziua şi stins noaptea. Să mai vorbim de îndrăzneala de a visa la dezvoltare, pe persoană juridică sau fizică? Nici vorbă! Este clar că lucrurile nu mai pot continua cu obiceiurile de la mijlocul anilor '50. Dictatura, de orice fel, fie fiscală, politică sau socială, ne va aduce, inevitabil, în punctul în care chiar viaţa devine imposibil de tolerat (...)", a declarat Valentina Saygo, expert contabil și consultant fiscal, unul dintre inițiatorii protestului.
Contabilii par să se fi înțeles deja cu guvernul vizavi de cum vor decurge lucrurile.
Contactată de Digieconomic.ro, Saygo a oferit detalii despre ce efecte are deja protestul orientat împotriva guvernului, care nu e deloc stăpân pe modificările fiscale pe care vrea să le aducă în scopul controlului deficitului bugetar.
„La 9:15 intrăm la Guvern. Înțelegem că ne primesc doi consilieri de stat, unul este Ovidiu Gheorghe [consilier personal al premierului Marcel Ciolacu]. La 12:30 avem semnle că ne primesc la discuții ministrul Finanțelor [Marcel Boloș] și președintele ANAF [Mioara Cîrciumaru]
Am printat petiția noastră în dosar cu șină legat cu sfoară. Și-au anunțat participarea câteva mii de contabili, dar vin și altfel de profesioniști în economie”, ne-a declarat Saygo.
Guvernul a decis în ultimul an mai multe modificări de raportare care vin din partea firmelor private la ANAF, în scopul declarat al digitalizării. E vorba în principal de e-Factura, e-TVA și e-Transport. Actele urmăresc ca, în final, toate tranazțiile din economia României să treacă, cu sume și nume, pe la instituția de control a statului care se ocupă cu colectarea taxelor. Procedurile au fost însă criticate de specialiști, și ca implementare, și ca nivel de sensibilitate a informației trimise obligatoriu de firmele private care ar putea fi folosite de oameni angajați în statul român. Chiar dacă nu e vorba de mișcări fiscale procentuale, maniera de raportare este cea acuzată. Deși legislativul european a dat directivă pentru noul mod de raportare, el ar fi aplicat de România printre primele economii europene.