Contabilii protestează luni în Victoriei împotriva e-TVA, e-Factura și a abuzurilor fiscale și legislative

Redacția Digi Economic Data publicării:
Palatul Victoria
Foto: Profimedia

Membri ai Patronatului Antreprenorilor Contabili din România şi alţi specialişti în domeniu vor protesta luni, 8 iulie, împotriva ''abuzurilor legislative şi măsurilor fiscale opresive'' ce afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din România.

"Suntem la un punct de cotitură pentru viitorul economic al României. Abuzurile legislative şi măsurile fiscale opresive afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din această ţară. În ultimele luni, am fost martorii unei avalanşe de modificări legislative, care apar în medie la fiecare două zile lucrătoare. Este imposibil să cerem celor care îşi plătesc taxele şi impozitele să-şi adapteze permanent afacerile sau bugetele personale la un astfel de ritm haotic. Această instabilitate nu face decât să sufoce dezvoltarea şi inovaţia, afectând negativ economia naţională. De la înfiinţare, fiecare companie este tratată ca un potenţial evazionist, iar această presiune este amplificată de peste 60 de instituţii cu atribuţii de control, fără a oferi însă îndrumare şi consiliere adecvată", se arată într-un comunicat al patronatului, remis joi AGERPRES.

Protestul, intitulat "Fără haos în legislaţia fiscală", va începe la 8:30 în Piaţa Victoriei, la 9:30 se va pleca în marş spre sediul Ministerului de Finanţe din Piaţa Constituţiei, unde va avea loc o adunare publică de protest între orele 10:45 şi 13:30.

Reprezentanţii patronatului solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare.

"Protestul 'Fără haos în legislaţia fiscală' vizează nu doar problematica recentă a e-TVA şi e-Factura, ci şi alte numeroase abuzuri fiscale şi legislative. Ignorarea instrumentelor democratice şi a transparenţei decizionale, adoptarea ordonanţelor de urgenţă fără consultare publică şi fără implicarea specialiştilor sunt doar câteva dintre aspectele care ne-au adus aici. De asemenea, încălcarea datelor personale prin declararea tuturor facturilor de achiziţii ale persoanelor fizice şi delegarea competenţelor ANAF către contribuabili sunt practici inacceptabile care trebuie să înceteze. Un alt punct crucial este cerinţa de a schimba din nou casele de marcat pentru a imprima QR coduri, fără a oferi deduceri fiscale. Aceste măsuri sunt abuzive şi costisitoare pentru companii. Mai mult, există suspiciuni rezonabile că actul normativ referitor la e-TVA are ca scop întârzierea rambursărilor de TVA, împovărând astfel mediul privat cu finanţarea bugetului public fără o reformă adevărată a cheltuielilor publice", se arată în comunicat.

În acest context, contabilii solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare.

"Cerem respectarea dialogului social şi a transparenţei decizionale, implicarea reală a mediului de afaceri şi a specialiştilor în procesul de elaborare a politicilor fiscale. Este imperativă simplificarea procedurilor fiscale prin eliminarea declaraţiilor redundante şi a cerinţelor birocratice inutile. Protestul 'Fără haos în legislaţia fiscală' este despre eşecul continuu al statului român în relaţia cu contribuabilul", susţine patronatul.

Mai mult, Asociaţia Patronală a Medicilor de Familie (APMA) şi-a exprimat sprijinul necondiţionat pentru acest protest, subliniind importanţa unui sistem fiscal transparent şi stabil nu doar pentru mediul de afaceri, ci şi pentru sistemul de sănătate şi pentru întreaga societate. Astfel, APMA consideră că o fiscalitate echitabilă şi predictibilă este esenţială pentru funcţionarea optimă a tuturor sectoarelor economice şi sociale, şi se alătură în mod activ demersurilor de schimbare propuse de protestatari.

"Acesta este contextul care ne transformă în supravieţuitori, nu în învingători. Ne chinuim, zi de zi, să ne salvăm afacerile, să ne salvăm bugetele personale, să menţinem locurile de muncă şi să nu călcăm pe 'becul' pe care dumneavoastră, legiuitorii, îl ţineţi aprins ziua şi stins noaptea. Să mai vorbim de îndrăzneala de a visa la dezvoltare, pe persoană juridică sau fizică? Nici vorbă! Este clar că lucrurile nu mai pot continua cu obiceiurile de la mijlocul anilor '50. Dictatura, de orice fel, fie fiscală, politică sau socială, ne va aduce, inevitabil, în punctul în care chiar viaţa devine imposibil de tolerat. Dacă vrem să construim, dacă dorim să progresăm pentru că ne trebuie, nu pentru că aşa ne cer alţii, acum este momentul să implementăm o politică de dezvoltare adevărată", a declarat Valentina Saygo, expert contabil, consultant fiscal, citată în comunicat.