Când va adera România la moneda Euro. MF: mai avem de îndeplinit unele criterii de convergență

Redacția Digi Economic Data publicării:
romania piete internationale
Sursa: shutterstock.com/

Dacă vecinii bulgari sunt tot mai aproape să treacă la Euro, România mai are de parcurs niște etape. Cel mai aproape am fost în 2016, însă nu a fost suficient pentru adoptarea monedei unice.

România trebuie să îndeplinească criterii de convergenţă foarte clare pentru aderarea la moneda euro, iar unul dintre acestea este cel legat de sustenabilitatea finanţelor publice, susține ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

„Sunt criterii de convergenţă foarte clare pe care le stabileşte regulamentul Comisiei Europene şi unul dintre acestea este cel legat de convergenţa privind sustenabilitatea finanţelor publice ale României. Aici va trebui să avem o abordare echilibrată, pentru că suntem şi în perioada în care ne dezvoltăm, în perioada în care implementăm proiectele de investiţii şi atunci nu cred că modelul Bulgariei, în care, să zicem, au îndeplinit criteriile de convergenţă prevăzute de regulamentul Comisiei Europene, cu excepţia celui privitor la inflaţie, dar cu impact asupra investiţiilor, a fost modelul cel mai adecvat. Am spus - şi repet - anii 2025, 2026, 2027 sunt ani foarte grei pentru România, având un buget de investiţii care merge până la 8% din PIB", a precizat Boloş.

România trebuie să găsească un echilibru în ceea ce priveşte implementarea investiţiilor şi spijinirea mediului de afaceri, pentru a îmbunătăţi poziţia competiţională la nivel european, relatează Agerpres.