Bursele mondiale și-au revenit. Investitorii au reacționat excesiv la datele recepționate din SUA

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
burse investitori
sursa: gettyimages.com/

Criza generată de piețele asiatice, care au reacționat excesiv la aflarea veștii că șomajul din SUA a crescut în luna iulie, s-a disipat. Bursele la nivel global și-au revenit, însă persistă întrebarea legată de momentul declanșării evenimentului, dacă în fond, nu a existat nici un dezechilibru major în piața americană.

Vineri, Statele Unite au raportat cea mai mare creștere a ratei șomajului în luna iulie, pentru prima dată în ultimii trei ani. Economiștii au intrat în alertă și au pus în aplicare Regula Sahm, pentru a determina cât timp mai au până SUA intră în recesiune, relatează Deutsche Welle.

Concret, regula este un indicator care măsoara rata șomajului pe ultimele trei luni și dacă aceasta a crescut cu cel puțin 0,5 puncte procentuale peste cel mai scăzut nivel din ultimul an, experții pot determina cu cât timp înainte de momentul analizei a început recesiunea. Regula are un grad ridicat de acuratețe și permite autorităților monetare să ia măsurile necesare astfel încât să atenueze consecințele negative ale fenomenului în faza incipientă de la debut.

Statistic, SUA intră în recesiune o dată la câțiva ani, însă acum, rezultatele în urma aplicării regulei Sahm nu au fost anunțate. În această situație, de ce s-au prăbușit brusc bursele?

„Evaluările bazate pe raporturi istorice, au oferit falsa impresie că acțiunile se pot devaloriza rapid, la aflarea unei vești negative din partea economiei SUA. În acest context, teama preventivă a determinat vânzarea în masă a pachetelor de acțiuni la prețul pieței, fără să se țină cont de stadiul în care acestea se aflau. În majoritatea cazurilor, o astfel de mișcare nu a fost rentabilă”, explică Antonio Fatas, profesor de economie.

În mod paradoxal, economia Statelor Unite este în plină expansiune. Soliditatea este confirmată de cifre. În ultimul trimestru, americanii au raportat o creștere economică de 2,8%, peste estimările analiștilor.

Situația pe Bursa de Valori București (BVB) și-a revenit

BVB a raportat creșteri pe aproape toți indicii bursieri, după ce „Lunea Neagră” a lovit cu scăderi semnificative.

bursa bvb indici
sursa foto: captura ecran / bvb

După cum se poate observa, singura valoare negativă este consemnată de indicele Societăților de Investiții Financiare (SIF), BET-FI, care prezintă o scădere de 0,40%, de la minut 3,60% ziua anterioară. Potrivit specialiștilor, după declinul consemnat ieri, bursele globale se vor ajusta în decurs de câteva zile.